Zacharová

Zacharová varuje: Rusko zareaguje na „vyhnání“ ruských novinářů z Česka

České úřady již dříve sdělily své rozhodnutí neobnovit akreditaci ruským novinářům Vladimiru Sněgirjevovi a Alexandru Kuranovovi. Ruská strana přijme podobná opatření, řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Mluvčí ruského ministerstva hraničí Maria Zacharová varuje Českou republiku před možným trestem

Rusko přijme podobná opatření v reakci na rozhodnutí neobnovit akreditaci v České republice ruským novinářům – speciální korespondentu Večerníku Moskva Vladimiru Sněgirjevovi a nezávislému korespondentu Russia Today Alexandru Kuranovovi, sdělila Zacharová „Samozřejmě, že přijmeme podobná opatření ve vztahu k novinářům této země. Ale není to naše volba,” uvedla ve čtvrtek.

Podle Zacharové je pro ruskou stranu přijetí takových opatření proti zahraničním novinářům vždycky velkým zklamáním, protože práce Ministerstva zahraničních věcí je zaměřena na to, aby zajistilo akreditace, a ne, aby se jim odebíraly.

„My jsme řekli a zveřejnili, že jakékoliv akce týkající se nezákonného, nemotivovaného vyhnání ruských novinářů budou mít podobné následky,”zdůraznila mluvčí ministerstva zahraničí. České ministerstvo zahraničních věcí veřejně záležitost nevysvětlilo, údajně tak učiní diplomatickou cestou.

(KPa, pz.cz, Foto: KOZYREV OLEG / Shutterstock.com)

Přejít nahoru