Evropská unie

Evropská unie plánuje měsíčně přijmout 1100 uprchlíků ze Sýrie

Evropská unie plánuje v následujících měsících začít přijímat měsíčně přibližně 1100 uprchlíků ze Sýrie, kteří budou následně po dopravení do Evropy rozdělení mezi členské země Evropské unie. Německo bude přijímat pravděpodobně 100 utečenců z blízkého východu měsíčně. Plán Evropské unie se setkal se velkým odporem, zejména u zemí jako je Polsko, Maďarsko nebo Slovensko, které jsou kategoricky proti přijímání a přerozdělování uprchlíků mezi členské země. Evropská unie tak představila nový plán, který zaručuje kontrolovaný příjem syrských žadatelů o azyl, kteří se aktuálně nachází v Turecku.

Evropská unie představila nový plán na přijímání a rozdělování syrských žadatelů o azyl z Turecka

Jak uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére, v počátku do Evropské unie přicestuje přibližně 1100 syrských uprchlíků. Je dobré, že toto číslo není tak vysoké, uvedl ministr vnitra během konference v Lucembursku. Podle předčasných dohod by se mělo nejvíce syrských uprchlíků umístit do Norska, které přijme přibližně 218 migrantů měsíčně a také do Francie, která uprchlíků přijme měsíčně 148.

Čtěte dále: Juncker přiznává: Členské země si bez EU poradí lépe

Německo se dobrovolně připravilo na převzetí 200 migrantů ze Sýrie měsíčně v případě nouze. V prvních měsících předpokládá Evropská unie přesun přibližně 72.000 uprchlíků z Turecka. Jelikož se maďarská vláda nezavázala ke konkrétním číslům, je rozhodnutím EU rozhořčena.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Sadik Gulec / Shutterstock.com)

Přejít nahoru