DWN

DWN: NATO vysílá Němce do Litvy k zastrašení Ruska

Německo ustupuje tlaku Spojených států a spojencům v NATO ve východní Evropě, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Angela Merkelová již souhlasila podílet se na posílení aliance v Litvě. V případě, že Bundeswehr pošle své vojáky, Německo převezme velení jednotek NATO v této zemi, které jsou plánovány na posílení odstrašujícího účinku vůči Rusku.

Německý DWN píše o německé vojenské akci, při které byli vysláni vojáci do Litvy pro zastrašení Ruska

Merkelová ustupuje vůči tlaku Obamy: Německo je připraveno podílet se na aliancí plánovaném zastrašení Ruska ve východní Evropě, uvedl Deutsche Wirtschafts Nachrichten. V současné době velení německých ozbrojených sil kontroluje, zda může posílit NATO v Litvě vysláním svých vojáků.

Podle publikace, v tomto případě může mít Německo v Litvě vedoucí úlohu u sil, které se skládají z různých jednotek o počtu až tisíc vojáků. Dalšími významné státy NATO uvažují podobným způsobem, že převezmou velení v dalších zemích východní Evropy.

Příčinou je naléhání států NATO ve východní Evropě, aby se posílila přítomnost aliance na jejich území. Po „záboru ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014″ se i nadále bojí „expanzivní politiky Ruska”, konstatuje publikace. Rozhodnutí o misi NATO na východní hranici aliance bude přijato na summitu, který se bude konat v červenci ve Varšavě. Nedávno generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil silnou účasti NATO ve východní Evropě.

Jak je uvedeno v článku, americký prezident Barack Obama očekává, že zvláště významný příspěvek k posílení NATO na východních hranicích přinesou Německo a Velká Británie. Angela Merkelová již účast Berlína odsouhlasila, napsal Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Podle deníku, se má mise NATO v pobaltských státech, Polsku a Rumunsku, v souladu se známým plánem, skládat z vojáků na základě pravidelné rotace. Rotační princip je důležitý proto, že dohoda s Ruskem neumožňuje dlouhodobé nasazení jednotek NATO na východních hranicích aliance, vysvětluje autor. Nicméně, Rusko může i tak považovat plán za provokaci, poznamenaly noviny.

Kromě toho německá ministryně obrany Ursula von der Lyayenová má v úmyslu zvýšit počet vojáků Bundeswehru. Možná, že předloží návrh v červnu. Výrazné zvýšení rozpočtu na obranu na příští rok již bylo schváleno, a do roku 2020 se očekává nárůst na 39,2 miliardy eur ve srovnání se současnými 34,3 miliardami. „Je to nezbytné, vhodné a je to správná změna trendu Bundeswehru,” cituje deník slova Ursuly von der Lyayenové.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru