Erdogan

Erdogan vzkazuje EU: Vy nás potřebujete víc, než my vás!

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje zprávy Evropské unie o současné situaci v oblasti lidských práv v Turecku za čistou provokaci. Turecký prezident vzkázal také do Evropské unie, že potřebuje Turecko, alespoň v otázce uprchlické krize více, než Turecko potřebuje Evropskou unii. Jedná se tak o další provokaci ze strany tureckého prezidenta Erdogana, který zvyšuje tlak na EU. Turecký prezident v posledních dnech tlačí na Evropskou unii v otázce bezvízového cestování.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tlačí na Evropskou unii v souvislosti bezvízového cestování

Turecký prezident Erdogan během kritiky Evropské unie označil vládu EU za nevhodnou a kontraproduktivní. Prezident komentoval jednání evropské vlády v Ankaře, kde tvrdil, že Evropa potřebuje Turecko, zvláště pak v otázce řešení uprchlické krize. Jelikož byly vztahy mezi Evropou a Tureckem na dobré cestě, zveřejnění této zprávy považuje turecký prezident podle jeho slov za pouhou provokaci.

Čtěte dále: Turecko zatklo dva ruské občany podezřelé ze špionáže

Co však Evropská unie v Turecku kritizovala? Jedná se zejména o přístup vlády k novinářům a kritikům, kteří jsou často nepřiměřeně trestáni za kritiku turecké vlády a tamějšího prezidenta. Příkladem může být německý komik, jenž složil písničku, ve které kritizuje vládu tureckého prezidenta Erdogana. Muži teď hrozí trestní stíhání.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru