McCain

McCain hrozí Číně vojenským letectvem v Jihočínském moři

Spojené státy musí být připraveny okamžitě napadat „snahy Číny nárokovat si sporné oblasti Jihočínského moře,” napsal vlivný senátor z Arizony John McCain v článku pro Financial Times. Podle politika, Peking i nadále pokračuje v „militarizaci” situace Jihočínském moři a znovu vyhlašuje své územní nároky.

Americký republikánský politik John McCain pohrozil celé Číně vojenskou intervencí v Jihočínském moři

„Administrativa (Obamy) se bojí riskovat a tato politika nemohla zastavit čínské snahy o dosažení mořské hegemonie, proti níž jsou zděšení regionální partneři a spojenci Ameriky bezradní,” řekl McCain.

Pro USA začíná klíčová lhůta dvou měsíců v asijsko-tichomořském regionu, uvedl senátor. V červnu má stálý rozhodčí soud v Haagu vydat výrok o územním sporu mezi Filipínami a Čínou v Jihočínském moři. Čína však neuznává právní pravomoci tohoto soudu na uvedenou oblast.

Senátor je přesvědčen, že Peking může využít pauzu v řízení a posílit svoji pozici, neboť se obává nepříznivého výsledku procesu. Čína, podle něj, může posílit své aktivity na „strategicky důležitém” útesu Scarborough, snaží se vyčistit sporné území od jiných zemí, a celou mořskou oblast vyhlásit za zónu své teritoriální obrany.

„Pokud Čína vyhlásí na Jihočínským mořem své vzdušné obranné pásmo (ADIZ), musí být  Spojené státy připraveny ke zpochybnění těchto tvrzení okamžitým zasláním vojenských letadel do oblastí, kam se rozšířilo obranné pásmo,” zdůraznil senátor.

Bílý dům by měl rovněž zvážit možnost zasílání skupiny letadlových lodí do zóny útes u Scarborough a prokázat bojovou sílu Spojených států, uzavřel americký politik.

Čína a některé další země regionu – Japonsko, Vietnam a Filipíny – vedou spory ohledně  námořních hranic a oblastí v Jihočínském a Východočínském moři. Čína je přesvědčena, že řada zemí, například Filipíny a Vietnam Spojené státy záměrně využívají k eskalaci napětí v regionu. Čínské špičky opakovaně varovaly USA, že eskalují situaci do hrozby válečného střetu.

(KPa, pz.cz, Foto: Christopher Halloran / Shutterstock.com)

Přejít nahoru