Turecko

Turecko zatklo dva ruské občany podezřelé ze špionáže

Turecko nechalo zatknout před několika dny dva ruské občany, kteří jsou podezřelí ze špionáže a hrozí jim tak několikaleté vězení. Přesněji se jednalo o špionáž a vraždu ruského občana, který měl čečenskou národnost. Turecká tajná služba tak během minulého týdne v Istanbulu zadržela dva podezřelé muže, kteří pocházejí z Ruska, informoval turecký deník Milliyet. Zadržení dvou ruských občanů už také oficiálně potvrdil ruský generální konzulát, který má sídlo v Istanbulu.

Turecko nechalo zatknout dva ruské občany, kteří jsou podezřelí ze špionáže a hrozí jim tak vězení

Jak už informoval turecký deník, podezřelí jsou obviněni ze špionáže, vraždy a odmítají spolupracovat s tureckými úřady, kterým tak značně komplikují vyšetřování. Rusové se také podle dosavadních informací dostali do Turecka díky falešným dokladům, které jim už byly odebrány. Čečenec Gorgij Kamajev byl podle vyšetřovatelů zavražděn na konci minulého roku v Istanbulu. Zavražděný Kamajev žil podle vyjádření úřadů v Turecku od roku 2008 a krátce před vraždou se vrátil ze Sýrie, kde měl údajně bojovat proti extrémistickým povstalcům.

Čtěte dále: Erdogan požaduje trestní stíhání německého komika za urážku na cti

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou již od incidentu s ruským bombardérem Su-24 na velice špatné úrovni. Rusko v této souvislosti dokonce zavedlo proti Turecku ekonomické sankce, které trvají do dnešních dnů.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru