Německá tajná služba

Německá tajná služba: Nikdo nepočítal, že teroristé využijí migrační vlny

Německá tajná služba podle tamějších zpráv podcenila teroristy z Islámského státu, jelikož netušila podle vyjádření, že tito radikální islamisté využijí migrační vlny z blízké východu a infiltrují se mezi žadatele o azyl, jenž míří prakticky do všech zemí v Evropské unii. Předseda spolkového úřady pro ochranu ústavy Hans-Georg Maassen zopakoval varování pro celé Německo, kterému hrozí teroristické útoky, které mohou podniknout teroristé z radikální skupiny Islámský stát.

Německá tajná služba podcenila teroristy z IS! Hans-Georg Maassen varuje před možnými teroristickými útoky

Možnost, že by Islámský stát využil migrační vlny pro pašování svých stoupenců do Německa se zdála ze začátku jako vysoce nepravděpodobná, komentuje obavy z teroristů IS Hans-Georg Maassen během rozhovoru pro týdeník Weltam Sonntag. Musíme se toho ještě hodně učit. Islámský stát, i když to nebylo nutné, vmíchal bojovníky mezi žadatele o azyl, já to nazývám demonstrace síly, dodal Maassen.

Čtěte dále: Bašta islamistů se nachází pouhé 3 hodiny od Prahy

Německým úřadům komplikují práci samotní uprchlíky, kteří nemají ve většině případů platné cestovní doklady, takže není možné tyto jednotlivce kontrolovat. Německá tajná služba sice tvrdí, že vlastní seznam nebezpečným osob, které mají vazby na teroristické skupiny z blízkého východu, ale nevylučují možnost, že radikálové proklouzli do Německa pod falešnou identitou.

(KPa, ca.cz, ac24.cz, Foto: skyfish / Shutterstock.com)

Přejít nahoru