OSN

OSN: Dohoda Evropské unie s Tureckem musí být zrušena

OSN volá po okamžitém přerušení dohody o uprchlících, která je aktuálně v platnosti mezi Tureckem a Evropskou unii. Podle Organizace spojených národů musí Turecko nejdříve garantovat bezpečnostní záruky pro žadatele o azyl, kteří budou z Evropy přemístěni právě do Turecka. Hlavním důvodem je podle organizace ochrana lidských práv pro migranty z blízkého východu. Mluvčí agentury OSN pro utečence UNHCR Melissa Flemingová v pátek uvedla, že nejprve musí být zaručena ochrana lidských práv, následně může dohoda pokračovat.

Čtěte dále: Amnesty International: Ruská armáda zabíjí v Sýrii úmyslně civilisty

Podle vyjádření mluvčí OSN musí být zaručeno, že Turecko nebude deportovat žadatele o azyl z Evropy do jiných zemí. K věci se také vyjádřila organizace pro lidská práva Amnesty International, která tvrdí, že bude Turecko nutit nově příchozí uprchlíky k návratu do Sýrie, kde stále zuří válka mezi radikálními islamisty z Islámského státu se syrskou armádou. Podle mluvčího německého ministerstva vnitra však začne během pondělních hodin přesun utečenců z Řecka do Turecka, jak bylo původně plánováno.

Mluvčí OSN Melissa Flemingová volá po zastavení dohody mezi Tureckem a EU o výměně uprchlíků

Turecko není v dnešních dnech považováno za bezpečnou zemi. Syrským uprchlíkům hrozí deportace do válkou zničené země, tvrdí organizace Amnesty International.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: gungorkarakus / Shutterstock.com)

Přejít nahoru