Saúdská Arábie

Saúdská Arábie vyhrožuje USA v souvislosti s dokumenty z 11. září

Saúdská Arábie vyhrožuje americkému prezidentovi a celým Spojeným státům, které možná zveřejní utajované dokumenty, který odhalují viníka teroristických útoků, jenž se odehrály 11. září roku 2001. V této souvislosti vznesli senátoři státu New York požadavek k americkému prezidentovi, po kterém požadují odtajnění několika posledních stran v dokumentech o 11. září. V těchto tajných spisech je odhaleno, kdo zařídil pilotní výcvik pro teroristy, kteří unesli letadla a následně s nimi havarovali do dvojčat.

Saúdská Arábie vyhrožuje americkému prezidentovi vypovězením svých aktiv ve Spojených státech

Saúdské úřady v této souvislosti vyhrožují USA vypovězením aktiv v hodnotě přibližně 750 miliard dolarů. Saúdské úřady se totiž obávají povolání saúdské vlády k soudy ve Spojených státech, k čemu stačí pouhé schválení zákona, po kterém bude saúdská vláda souzena za podíl na teroristických útocích 11. září 2001. O výhrůžkách ze strany Saúdské Arábie informoval zpravodajský deník New York Times. O možných krocích Saúdské Arábie informoval během návštěvy ve Washingtonu ministr zahraničí Ádil Džubajr.

Čtěte dále: Američtí senátoři: Rijád sponzoroval teroristické útoky z 11. září!

Obamova administrativa v této souvislosti jednala s kongresmany, které přesvědčovala o nutnosti zamítnutí zákona o potrestání Saúdské Arábie, jelikož by toto jednání mohlo mít diplomatické i ekonomické následky. Podle bývalého senátora státu New York má americký prezident Barack Obama 60 dní na rozhodnutí.

(KPa, ca.cz, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru