Albrightová

Albrightová: USA se musí nadále angažovat ve světě

Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničních věcí Spojených států, se během mezinárodního bezpečnostního fóra GLOBSEC, jenž se koná ve slovenské Bratislavě, tvrdí, že se musí Spojené státy nadále angažovat ve světě. Bývalá šéfka americké diplomacie tak vyjádřila důvěru Spojeným státům v řešení konfliktů na celém světě, jenž si zasluhují pozornost ze strany Spojených států. Madeleine uvádí, že jsou její názory založeny na tom, že se Spojené státy prostě musí angažovat, připomněla tak bývalá ministryně dějiny ve střední Evropě 20. století.

Spojené státy se musí nadále angažovat v konfliktech na celém světě, tvrdí bývalá ministryně Albrightová

Veřejnost ve Spojených státech však cítí po vojenských intervencích v Iráku a Afghánistánu značný izolacionizmus. Podle Albrightové však nesmí napříč tomuto jevu Spojené státy zapomínat na svoji mezinárodní zodpovědnost. Velkou hrozbou může být podle bývalé ministryně zahraničních věcí například případný rozpad NATO. Spojené státy musí být vždy připraveny na události po celém světě, nikoliv však vojensky, ale musí konat správnou diplomacii, upozorňuje bývalá ministryně zahraničních věcí.

Čtěte dále: Angela Merkelová schválila trestní vyšetřování německého satirika

Během bezpečnostního fóra byly zmíněny také nadcházející prezidentské volby ve Spojených státech. Podle Madeleine Albrightové je ze všech kandidátů nejvíce připravena na funkci prezidenta USA Hillary Clintonová.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru