Švýcarsko

Švýcarsko je připraveno vyslat tanky a uzavřít hranice s Itálií

Po oznámení Rakouska připraveném zcela uzavřít Brennerský průsmyk mezi Itálií a Rakouskem, Švýcarsko oznámilo, že zvažuje rozmístění tanků na jižní hranici s Itálií.

Připravuje se Švýcarsko na vojenskou intervenci? Tanky jsou připraveny na zásah a uzavření hranic

Během několika hodin, se migrační krize v Evropě eskaloval po nečekaném oznámení ve středu večer rakouským ministrem obrany Hansem Peterem Doskozilom, že jeho země je připravena uzavřít hranice, pokud Itálie nepřevezme migrační krizi pod kontrolu.

Itálie ostře kritizovalo rakouský plán. Švýcarsko prohlásilo, že uvažuje o vyslání tanků k zajištění jeho vlastní hranice s Itálií. Očekáváme výrazný nárůst počtu uprchlíků toto léto. Pokud Rakousko nyní uzavře Brennerský průsmyk, Švýcarsko se stane jedinou vstupní branou do severní Evropy. Předtím musíme ochránit sami sebe, řekl Norman Gobbi, bezpečnostní ředitel švýcarského kantonu Ticino.

Region má v pohotovosti 2 tisíce vojáků, kteří byli požádáni, aby odložili svou dovolenku a byly k dispozici. Jak začínají být trasy migrantů uzavírány, Itálie se stává cestou migrantů přicházejících z jihu a východu.

Poznámky podle Gobbiho, poslední týden nelegální překročilo hranici mezi Itálií a Švýcarskem 169 uprchlíků. “Uprchlíci si vybírají hlavně cesty mimo oficiálních hraničních přechodů. Musíme se připravit na možný migrační nápor,” řekl ředitel bezpečnosti.

Během první části tohoto roku, Itálie přijalo o 50% více uprchlíků, než během stejného období v roce 2015 a italská vláda předpovídá letos dvakrát vyšší počet migrantů. To nebude bez následků pro Švýcarsko, řekl Gobbi.

Musíme jít do útoku, řekl rakouský ministr obrany ve středu večer, s odkazem na zpřísnění hraničních kontrol. Podle všeho, Švýcarsko souhlasí.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru