Daily Mirror

Daily Mirror: Rusko děsí Západ zbraní „Soudného dne“

Rusko letos plánuje vyzkoušet novou těžkou mezikontinentální balistickou střelu RS-28, Sarmat, která má nahradit komplex P-36M, označovaná Západem příhodně Satan 2, píše The Daily Mirror.

Britský deník The Daily Mirror v jednom ze svých článků hovoří o vojenské hrozbě ze strany Ruska

Jak bylo zdůrazněno v článku, nejnovější ruská jaderná zbraň musí nutně vyvolat obavy vojenského vedení západních zemí, protože ji současná protiraketová technologie „absolutně není schopna zastavit”.

Rusko se chystá otestovat jadernou zbraň, která je schopna „během několika sekund” zničit „celou zemi”, uvedl The Daily Mirror. Hovoří o strategickém raketovém komplexu RS-28 “Sarmat” , který by měl nahradit stárnoucí R-36M (vojenští experti NATO ho nazvali Satan).

Moskva rovněž potvrzuje, že je to „děsivá zbraň soudného dne” se schopností „obejít radarový  systém obrany a přinést zkázu území o velikosti Texasu nebo Francie”. Současná protiraketová technologie je „není absolutně schopna zastavit,”zdůrazňuje publikace.

Podle všeho je raketa “Sarmat” nejsilnější, jaká kdy byla vytvořena, uvádí článek.

Rovněž The National Interest popisuje novou raketu, která by měla jít do výzbroje v letech 2018-2021.

Podle očekávání The National Interest, bude raketa Sarmat bude vážit minimálně 100 tun, a její hlavice hmotnost může dosáhnout 10 tun. To znamená, uvedla publikace, že střela může nést až 15 oddělitelných termonukleárních hlavic.

“Dosah Sarmatu není menší než 11000 kilometrů a bude to nejsilnější raketa v historii,” poznamenal NI.

(KPa, pz.cz, Foto: Alexander Kuguchin / Shutterstock.com)

Přejít nahoru