Erdogan

Erdogan: Pokud nezrušíte vízovou povinnost, Turecko zablokuje dohodu s EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje od Evropské unie okamžité přerušení vízové povinnosti pro obyvatele Turecka. Pokud tato vízová povinnost nebude zrušena, Turecko zablokuje nedávno schválenou dohodu s Evropskou unií, vyhrožuje prezident Erdogan. Jak uvedl turecký prezident, zrušení vízové povinnosti je důležitou součástí dohody mezi Tureckem a EU, jenž byla před několika týdny schválena a měla napomoci současné situaci v Evropské unii s žadateli o azyl z blízkého východu. Turecký parlament hodlá tuto dohodu s EU zamítnout, pokud unie nechválí bezvízový styk občanů z Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrožuje unii uprchlíky, pokud nebude zrušena vízová povinnost

Během minulých dní se následovně vyjádřil turecký prezident, kterého citovala zpravodajská agentura DPA. Když budou rozhovory úspěšné, dobře. Ale pokud nebudou, turecký parlament bude muset podniknout určité kroky, které se týkají implementace dohody o znovupřijetí migrantů z blízkého východu a dohoda nebude následně schválena, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Čtěte dále: Turecko záměrně nevpouští syrské uprchlíky s vyšším vzděláním do EU

Bezvízový styk s Tureckem již v minulých dnech okomentoval také britský premiér David Cameron, který Evropskou unii varuje, že v případě schválení může tuto možnost Británie vetovat. Cameron také hovořil o případném vstupu Turecka do Evropské unie, jenž bude možné nejdříve v roce 3000.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Orlok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru