Erdogan

Erdogan vzkazuje EU: Půjdeme vlastní cestou a vy si běžte svojí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během minulých dnů reagoval na podmínky z Evropské unie, které se týkají bezvízového styku Turecka se zeměmi v Evropské unie, pro jejíž splnění musel Erdogan změnit hned několik zákonů. Jak už jsme Vás informovali před několika dny, jednalo se o přibližně 72 protiteroristických zákonů. Evropská komise, která bezvízový styk s Tureckem schválila, umožňuje obyvatelům z Turecka na 90 dní navštívit země v Evropské unie, bez nutnosti vlastnit vízum. Turecký prezident však do Evropské unie vzkázal, že si jeho země půjde vlastní cestou.

Turecký prezident Erdogan reagoval na právní kritéria z Evropské unie, která měla umožnit bezvízový styk s EU

Turecký prezident tak oznámil, že nebude jeho země měnit kvůli liberalizaci vízového režimu ze strany EU svoje protiteroristické zákony. Prezident také oznámil v této příležitosti odstoupení současného premiéra Ahmeta Davutoglua, který měl dohodnout tuto dohodu s Bruselem. Dále bylo EU řečeno, aby si šla vlastní cestou, přičemž Turecko půjdou jinou.

Čtěte dále: Turecko usiluje v Sýrii o získání části území na severu země

Jak uvedla agentura AP, turecké úřady musí přistoupit na změny v těchto zákonech, pokud chtějí, aby vstoupilo v platnost bezvízové cestování do Evropské unie. Vy (EU) dovolíte teroristům, aby si postavili stany a tvrdíte, že to děláte v duchu demokracie, vzkazuje Turecko.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru