Evropská komise

Evropská komise schválila bezvízový styk s Tureckem

Evropská komise souhlasila s bezvízovým stykem EU s Tureckem, o kterém se již několik měsíců hovoří. Evropská unie podmiňuje podepsání této dohody březnové úmluvě, která si klade za cíl zastavit zástupy nelegálních migrantů, kteří cestují z blízkého východu a severní Afriky do Evropské unie. Jedná se však o krátkodobý vstup na území Schengenského prostoru, který nebude delší než 90 dnů bez nutnosti disponovat vízem. Nový zákon však vstoupí v platnost pouze v případě, až splní Ankara podmínky Evropské unie, oznámila v minulých hodinách zpravodajská agentura DPA.

Evropská komise souhlasila s bezvízovým stykem s Tureckem, které však nejprve musí splnit podmínky EU

Turecko však nečeká lehká úloha ve snaze prosadit bezvízový styk s Evropskou unii. Jak uvedla Evropská komise, Turecko bude muset nejprve splnit soubor zákonů, který obsahuje 72 právních kritérií, které umožní občanům země už od června letošního roku cestovat do Evropské unie bez nutnosti vlastnit vízum.

Čtěte dále: Merkelová brzy navštíví turecko-syrský utečenecký tábor

Jak uvádějí tamější zdroje, Turecko splnilo do dnešních dnů pouhou polovinu závazků, které určila Evropská unie, napsala během tohoto týdne BBC. Evropská unie také požaduje svobodu projevu, právo na spravedlivé procesy a úpravu právních předpisů týkajících se terorismu, aby došlo k větší ochraně menšin.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru