Horst Seehofer

Horst Seehofer: Musíme mít mešity v Německu pod kontrolou!

Bavorský předseda a šéf CSU Horst Seehofer je pro státní kontrolu německých mešit. Ke kontrole již dříve vyzval Volker Kauder, předseda frakce CDU/CSU v Bundestagu. Horst Seehofer chce monitorovat extremistické aktivity v německých mešitách.

Horst Seehofer, šéf a předseda bavorské CSU zdůrazňuje: Je důležité mít mešity pod kontrolou!

“Chceme svobodu vyznání, která je v Německu deklarovaná, ale ne zneužívání, ” uvedl Horst Seehofer, předseda bavorské vlády, “spolková vláda by měla intenzivně pracovat s otázkou politického islámu. Není to v souladu s německým chápáním státu,” dodal.

Volker Kauder předtím řekl v rozhovoru, že Německo je sekulární stát, v němž náboženství nestojí nad státem, ale naopak. V některých mešitách bylo kázání, které nebylo v souladu s německým chápáním státu. Zde je zapotřebí, aby stát situaci kontroloval, řekl šéf frakce CDU/CSU Volker Kauder.

“Všechna náboženství mají své představitele a členy a německá společnost všechna náboženství musí tolerovat. Tím se liší od islámských zemí. V Německu ale pravidla určuje vláda a ne náboženství,” zdůraznil Volker Kauder.

Z požadavkem CSU, že imámové by měli kázat v němčině, Kauder ale nesouhlasí. Pro Italy mše svatá je také v italštině.

Ústřední rada muslimů pozvala na setkání Frauke Petry, předsedkyni AfD. Předseda Ústřední rady muslimů Aiman Mazyek chce vědět od šéfky AfD, proč nenávidí muslimy. Frauke Petry pozvání přijala.

Frauke Petry řekla v rozhovoru pro Bayerischen Rundfunk, že ona vždy zastávala názor na dialog. Mluvit spolu je mnohem důležitější, než mlčet. Předsedkyně AfD současně ostře kritizuje Mazyeka,  který je přesvědčen, že stát je zodpovědný za integraci. Na stranické konferenci ve Stuttgartu by měla strana AfD rozhodovat o programovém prohlášení. V návrhu, je mimo jiné, že Islám nepatří do Německa.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru