Čína

Čína zakázala letadlové lodi USA vstup do Hong Kongu

Čínská vláda nedovolila americké letadlové lodi USS John C. Stennis, která provádí hlídky v Jihočínském moři, vjezd do přístavu Hong Kongu. Incident svědčí o houstnoucí atmosféře mezi USA a Čínou.

Podrážděná Čína zamezila americké letadlové lodi USS John C. Stennis vjezd do přístavu v Hong Kongu

Jak napsala agentura RIA Novosti s odkazem na noviny South China Morning Post, uvedl zástupce amerického konzulátu pod podmínkou anonymity, že čínské ministerstvo zahraničí sdělilo veliteli letadlové lodi, že nemá povolení vplout do přístavu Hong Kongu.

„Ministerstvo rozhoduje o každé lodi, která jede do Hong Kongu. Řekli „ne” letadlové lodi,” uvedl mluvčí amerického konzulátu. Dodal, že čínská strana neuvedla důvod odepření vstupu do přístavu Hong Kong.

Na druhé straně čínské ministerstvo zahraničí sdělilo novinám, že vstupy do přístavů čínských měst amerických válečných lodí stejně jako přistání  vojenských letadel na území státu, jsou zvažovány “na individuálním základě, založeném na principu svrchovanosti a konkrétních okolnostech.”

Americký konzulát uvedl, že ve čtvrtek, pátek a sobotu byly plánovány studijní prohlídky letadlové lodi, které musely být zrušeny.

Agentura ale připomíná, že v dubnu americký ministr obrany Ashton Carter navštívil americkou letadlovou loď USS John C. Stennis, která byla v Jihočínském moři. Na americkou loď dorazil šéf Pentagonu z Manily, kde se setkal s filipínskou prezidentkou Benigno Aquinovou. Po schůzce řekl, že Spojené státy se připojí k Filipínám při hlídkování na Jihočínském moři.

Mezi Čínou a některými zeměmi v regionu Japonskem, Vietnamem a Filipínami se vedou spory ohledně námořních hranic a oblastí kontroly v Jihočínském a Východočínském moři.Čína je přesvědčena, že řada zemí, například Filipíny a Vietnam využívají USA záměrně k růstu eskalace napětí v této oblasti.

V lednu 2013 Filipíny jednostranně napadly u Mezinárodního tribunálu pro mořské právo čínské nároky na řadu oblastí v Jihočínském moři, ale Peking kategoricky odmítl možnost řešení těchto otázek v rámci mezinárodní arbitráže.

(KPa, pz.cz, Foto: Songquan Deng / Shutterstock.com)

Přejít nahoru