Lavrov

Lavrov: Západní sankce nedonutí Rusko se ohnout!

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že sankce západních zemí nutí Rusko obětovat své národní zájmy, před někým se ohýbat a opustit zásadovou linii. Lavrov také uvedl, že Ukrajina sabotuje dohodu z Minsku, když označuje Rusko za stranu konfliktu. Podle něj se zdá, že Rusko rovněž přecenilo “nezávislost” Evropské unie.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyslal jasný vzkaz na Západ, který trestá Rusko ekonomickými sankcemi

Přes pokusy Západu vyvíjet sankcemi tlak na Rusko, se Moskva bude držet své politické linie, hájit své národní zájmy. Hlava ruského ministerstva zahraničí to řekla v rozhovoru pro maďarských novin Magyar Nemzet v předvečer své návštěvy v Budapešti.

„Je jasné, že snaha vyvinout tlak na Rusko jednostrannými sankcemi nás nedonutí opustit naši principiální linii, obětovat národní zájmy. Ruská reakce na tyto nepřátelské kroky byla vyrovnaná a vzala v úvahu práva a závazky Ruska v rámci mezinárodních dohod, včetně Světové obchodní organizace,” citovala Lavrova agentura TASS.

Ruský ministr zahraničí označil za „absurdní“ podmínky k odstranění sankcí Evropskou unií vůči Rusku s odkazem na provádění dohod z Minsku, neboť Moskva, jak je známo, není stranou konfliktu na Ukrajině. Je to právě politika EU, která povzbuzuje Kyjev beztrestně sabotovat minské dohody.

Lavrov konstatoval, že vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií se staly rukojmí ukrajinských orgánů, které provádějí nezodpovědnou politiku.

„Snažíme se vysvětlit partnerům zhoubnost této logiky, nepřijatelnost takové situace,“ poznamenal a vyzval EU a její členské státy, aby vyjádřily svoji politickou vůli.

„Zdá se, že jsme poněkud přecenil nezávislou úlohu Evropanů ve světě. Zdá se, že ukrajinská krize ukázala vysoký stupeň závislosti EU na politickém a ekonomickém vlivu Washingtonu. Chtěli bychom jednat se silnou Evropskou unii, která by budovala vztahy s mezinárodními partnery, založené především na vlastním zájmu,“uvedl Lavrov.

Podle Lavrova si jsou v posledních letech evropské země stále více vědomy škodlivosti konfrontace pomoci sankcí. „Někteří lidé, včetně našich maďarských přátel, jen říkají, že je třeba tuto nepříjemnou stránku otočit. Bohužel se to zatím nedaří,” uzavřel šéf ruského ministerstva zahraničí.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru