Zaměstnanec

Zaměstnanec mobilního operátora prodal osobní údaje 1,5 milionu klientů

Zaměstnanec mobilního operátora T-Mobile ukradl v České republice podle dosavadních informací osobní údaje přibližně 1,5 milionu uživatelů. Operátor zatím neprozradil žádné podrobné informace, ale v odcizených osobních údajích mohou být telefonní čísla, e-mailové adresy nebo dokonce mnohem citlivější údaje, například čísla bankovních účtů klientů. Zatím nejmenovaný zaměstnanec měl odcizit citlivá data od klientů, přičemž tyto údaje předával dále, zjistil deník Mladá fronta DNES. Případ odcizených dat mobilního operátora T-Mobile vyšetřuje v současných chvílích policie, přičemž mluvčí společnosti tvrdí, že zatím není zcela jasné, kolika klientů se odcizení týká, dodala mluvčí Martina Kemrová.

Zaměstnanec mobilního operátora T-Mobile v Česku ukradl osobní údaje klientů, které následně prodával

Podle dosavadních informací se jedná o zatím největší únik dat klientů v České republice. Podobný případ se odehrál ve Velké Británie před sedmi lety, když jeden ze zasměstnanců mobilního operátora ukradl osobní data několika tisíc klientů a poskytl je následně konkurenci, přičemž BBC tehdy informovala o největším úniku dat v historii.

Čtěte dále: Zeman během návštěvy Lidic varoval před neonacismem

I když se mobilní operátor na svých sociálních sítích následně vyjádřil, že žádná data nebyla odcizena, potvrzeno zatím nic není. Hned jakmile jsme díky bezpečnostnímu mechanismu zjistili, že došlo ke stáhnutí zákaznických dat, zasáhli naší bezpečnostní experti.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru