Schröder

Schröder: EU musí radikálně změnit svoji politiku vůči Rusku a Turecku

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder volá po radikální změně kurzu EU v zahraniční politice. Spíše než postavit se do čela NATO, Německo musí zlepšit vztahy s Ruskem a Tureckem. “Evropa potřebuje především řešit bezpečnostní politiku ve spolupráci s Tureckem a Ruskem.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder hovoří o politickém přístupu Evropské unie k Rusku a Turecku

Sankce proti Moskvě jsou nesprávné a s Ankarou se musí diskutovat,” uvedl Gerhard Schröder ve svém projevu na zasedání Německé obchodní komory v rakouském Salcburku. Schröder také kritizoval plány, podle nichž Německo by mělo převzít odpovědnost za řízení jednotek NATO v Pobaltí. To je vážná chyba tváří v tvář nadcházejícímu výročí německého útoku na Sovětský svaz 22. června 1941.

Sankce EU vůči Rusku byly dosud omezeny koncem července. Kancléřka Angela Merkelová odmítla zmírnění sankcí poté, co USA chtěly po zemích G7 pokračovat vůči Rusku tvrdou linii.

Aby nedošlo k úplnému poničení vztahů s Ruskem, přednesla kancléřka Angela Merkelová před formálním obnovením sankcí mezi EU a Ruskem v Berlíně v pátek před konferencí Nadace pro rodinu s ohledem na dřívější ruské návrhy svůj návrh.

“Dobré hospodářské vztahy jsou v zájmu všech,” řekla v přítomnosti ruského velvyslance v Německu. Merkelová také zdůraznila, že trest uložený z důvodu ukrajinsko-ruského konfliktu Evropskou unií, “není samoúčelný, sankce by mohly být zrušeny, pokud Rusko splní své závazky vyplývající z Minských dohod.

V současné době probíhá “velmi intenzivní fáze” pro podporu plnění této dohody. Na východní Ukrajině je stále velmi křehká situace. Po intenzivních jednáních s oběma stranami Ruskem a Ukrajinou říká Merkelová,. “doufám, že jsme se posunuli v červnu o jasný kus dopředu.”

(KPa, pz.cz, Foto: MediaGroup_BestForYou / Shutterstock.com)

Přejít nahoru