Zeman

Zeman podepsal novelu zákona umožňující blokování webových stránek

Prezident Miloš Zeman rozhodl o přijetí novely zákona, která umožňuje kontrolovat webové stránky, jenž obsahují hazardní hry, popřípadě může Česká republika tyto hazardní weby zablokovat. Jedná se tak o další z kroků na zpřísnění kontroly na hazardem v České republice, přičemž takzvané blokovací právo těchto nebezpečných stránek bude mít ministerstvo financí. O nově schválené novele zákona informoval před několika hodinami mluvčí Hradu a prezidenta České republiky Jiří Ovčáček. Novela zákona také počítá s tím, že dané ministerstvo bude moct blokovat internetové stránky, což může být také zneužito na cenzuru internetu, o kterou se již teď “pokouší” Evropská unie.

Prezident České republiky Miloš Zeman podepsal novelu zákona, která dovoluje blokovat webové stránky

Konkrétně se jedná o kroky Evropské unie, která schválila spolupráci s giganty jako jsou Microsoft nebo Google, jenž budou společně bojovat proti příspěvkům na sociálních sítích, které obsahují nenávistný obsah. Mnoho odborníků již českou vládu přesvědčovalo o tom, že je novela sepsána špatně a lze ji zneužít.

Čtěte dále: Rakouská strana FPÖ hodlá napadnout výsledky prezidentských voleb

Zákon také technicky neřeší, jak vlastně budou weby blokovány, což v konečném důsledku může být pro menší poskytovatele internetu naprosto likvidační, přičemž by si museli obstarat permanentní analýzy internetového provozu, domnívají se odborníci.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: yakub88 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru