USA

USA mobilizovaly více než polovinu letadlových lodí!

Poprvé od roku 2012 nařídilo velení US Navy uvést čtyři letadlové lodě do bojové služby, čímž se počet mobilizovaných lodí tohoto typu zvýšil na šest, uvedla Defense News Agency s odkazem na zástupce námořních sil. Celkem má americká armáda k dispozici deset letadlových lodí.

USA od roku 2012 mobilizovaly více než polovinu letadlových lodí v rámci bojové pohotovosti NATO

Letadlová loď Ronald Reagan byla vypuštěna z námořní základny Yokosuka v Japonsku 4. června. Předtím,1. června, byla odvelena z východního pobřeží USA skupina Dwight David Eisenhower, která má podpořit údery proti teroristické organizaci Islámský stát, jehož pozice již ostřeluje ze Středozemního moře letadlová loď Harry Truman. Letadlová loďJohn Stennis pokračuje ve své misi v Jihočínském moři, uvedla agentura.

Letadlové lodě Carl Vinson a George Washington zase opustily základnu na americkém východním a západním pobřeží kvůli výcviků manévrů.

V blízké budoucnosti se k americkým námořním silám připojit k sedmá hlídková letadlové loď George Bush. Mluvčí námořnictva zdůraznil, že využití lodí není reakcí na konkrétní výzvu.

Ale stačí si představit, že by něco podobného udělalo ruské námořnictvo a západní média by byla zaplavena titulky „znepokojených“ amerických politiků a činitelů NATO ohledně „nárůstu ruské agrese“ ve světových mořích.

Letadlové lodě jsou hlavní údernou sílu amerického námořnictva. Všechny lodě tohoto typu mají vzletovou plochu pro vrtulníky nebo letadla a umožňují rychle převést značnou vojenskou sílu do jakékoli oblasti světového oceánu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru