Asselborn

Brexit může vyvolat řetězovou reakci, tvrdí Asselborn

Lucemburský ministr zahraničních věcí Jean Asselborn hovoří o nadcházejícím veřejném referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, jenž se odehraje již 23. června tohoto roku a může způsobit podle politika řetězovou reakci. Pokud by Velká Británie opravdu opustila Evropskou unii, mohl by tento krok podnítit i ostatní členské země, varoval ve svém prohlášení lucemburský ministr zahraničních věcí Jean Asselborn. I když se jedná prozatím jen o Velkou Británii, výsledky referenda mohou mít daleko větší dopad, než se očekává, včetně politiky, obrany nebo diplomacie na evropském kontinentě, sdílela agentura Reuters názor ministra zahraničních věcí.

Ministr zahraničních věcí Jean Asselborn upozorňuje na možný dopad výsledků referenda o vystoupení z EU

Ministr zahraničních věcí tak uvedl ve svém prohlášení pro německé noviny Tagesspiegel am Sonntag. Bylo historickou chybou britského premiéra Davida Camerona vůbec uvažovat o vypsání veřejného referenda o vystoupení z EU, uvedl lucemburský diplomat, který se také domnívá, že setrváním Británie v EU se problém nevyřeší.

Čtěte dále: Británie tajně jednala o bezvízovém vstupu pro 1,5 milionu Turků

Lucemburský ministr zahraničních věcí se dokonce domnívá, že se britský premiér David Cameron tajně dohodl s polským šéfem strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczynskim na oslabování evropské integrace. Zdá se, že oba mají stejný program, pokud jde o jejich kritický postoj k Evropské unii, dodal.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru