Britové

Britové sbírají podpisy pro uskutečnění druhého referenda

Britové po celé zemi sbírají podpisy k online petici, která si klade za cíl opakování nedávného veřejného referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Výsledky referenda byly velice těsné a mnoho lidí v Británii je tak nespokojeno. Konkrétně se jedná už o 3,7 milionu podpisů do petice, kterou vyzývají Britové tamní vládu, aby uspořádala druhé referendum o členství země v EU. Webové stránky dolní komory britského parlamentu, kde je možné umisťovat petice, byly dokonce pod náporem znepokojených občanů Velké Británie dočasně nepřístupné. Webová stránka spadla z důvodu mimořádně vysokého množství uživatelů jedné petice, uvedla mluvčí dolní komory britského parlamentu.

Britové už shromáždili více než tři miliony podpisů k petici pro opakování veřejného referenda o setrvání v EU

Zakladatelé petice konstatují, že by vláda měla uplatnit pravidlo, které v případě účasti nižší než 75 procent nebo výsledku menšího než 60 procent a uskutečnit tak další veřejné referendum. Statistiky s hlasování prokazují, že petice referendum splňuje obě výše zmíněné podmínky, přičemž pro vystoupení hlasovalo 52 procent a volební účast dosáhla 72 procent.

Čtěte dále: Zeman: Důsledky Brexitu budou pro EU nepříjemné

Vedení kampaní před referendem, včetně samotného britského premiéra Davida Camerona, dopředu varovalo, že opakování referenda nebude možné. Dalších sto tisíc lidí dokonce podepsalo další petici, kde žádají londýnského starostu, aby se městě vyhlásilo za nezávislé od Británie.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru