Politologové

Politologové se obávají vlivu brexitu na posilnění euroskeptických stran

Politologové se po celé České republice obávají negativního vlivu nedávného veřejného referenda o vystoupení Británie z EU a samotného brexitu, který může mít vliv na posilnění euroskeptických stran v nadcházejících volbách, které se uskuteční letos na podzim. Odchod Velké Británie z Evropské unie tak může negativně ovlivnit kampaň českých politických stran před nadcházejícími volbami, domnívají se odborníci. Možný vliv britského veřejného referenda a odchodu z Evropské unie můžeme již pozorovat několik dnů po samotném aktu, když euroskeptické strany po celé Evropské unii požadují uspořádání referend, výjimkou není například Francie, Holandsko, Itálie nebo také Slovensko.

Politologové se obávají negativního vlivu Brexitu na nadcházející volby a posilnění euroskeptiků ve volbách

Podle názoru politologa Josefa Mlejneka může v krajním případě odchod Velké Británie z Evropské unie znamenat rozpad celé EU, před čímž již varovali mnozí odborníci na současnou situaci v Evropě. V Česku se dokonce snaží o referendum opoziční parlamentní strana Úsvit – Národní koalice.

Čtěte dále: Zeman: Důsledky Brexitu budou pro EU nepříjemné

Chceme, aby i občasné v České republice mohli rozhodnout o své budoucnosti v Evropské unii, komentuje současné dění v EU předseda politické strany. Podle bývalého prezidenta Václava Klause je Alternativa pro Českou republiku jeden z projevů probouzející se české společnosti.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Fotos593 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru