Erdogan

Erdogan zfalšoval diplom a nemůže tak být podle ústavy prezidentem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan byl podle tureckých zpráv usvědčen z podvodu v souvislosti s univerzitním diplomem, který měl turecký prezident získat už rok předtím, než začala univerzita oficiálně existovat. Podle turecké ústavy tak nemůže Recep Tayyip Erdogan být prezidentem. Odpůrci tureckého prezidenta tvrdí, že nemohl školu dostudovat, když ještě neexistovala. Turecká ústava tedy uvádí, že vyšší než střední vzdělání je podmínkou pro zastávání funkce prezidenta v Turecku, uvádí tamější ústava, kterou Erdogan zřejmě porušuje. Pokud je tedy zfalšování diplomu pravdivé, Erdoganova rozhodnutí v minulých dvou letech jsou neplatná, jelikož nemá dostatečné vzdělání pro svůj úřad.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan měl zfalšovat svůj univerzitní diplom a nemůže tak být prezidentem

Obvinění již okomentoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který médiím tvrdí, že se jedná o podvod a o křivé obvinění na jeho osobu. Lidová demokratická strana (HSP) zveřejnila již v minulých dnech na svém Twitteru kopii diplomu a tvrdí, že je falešný.

Čtěte dále: Cameron: Turecko členem unie? Nejdříve v roce 3000!

Podporovatelé tureckého prezidenta naopak tvrdí, že prezident nemusí nic dokazovat, jelikož už svůj diplom ukázal. Vícepremiér Nurettin Canikli vyhlásil, že diskuze ohledně vzdělání Erdogana jsou nemorální a vedené zlým záměrem, který si klade za cíl, ublížit Erdoganovi.

(KPa, ca.cz, skn.cz, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru