Maďarsko

Maďarsko čelí žalobě od EU za diskriminující pravidla pro cizince

Maďarská vláda čelila v minulých dnech disciplinárnímu řízení ze strany Evropské unie, jelikož Maďarsko porušuje pravidla prodeje hospodářské půdy cizincům už společně s Litvou, Bulharskem a Slovenskem. Jak v minulých hodinách informoval veřejnost veřejnoprávní rozhlas ORF, Evropská komise podala další žalobu na Maďarsko, které podle politiků z EU nedodržuje předpisy Evropské unie, které se týkají zahraničních investorů a využívání hospodářské půdy. Hlavním důvodem, proč by podána další žaloba ze strany Evropské komise, je fakt, že Maďarsko bylo společně s Litvou, Bulharskem a Slovenskem již během roku 2014 napomenuto na neprávní činnost.

Maďarsko čelí v pořadí již druhé žalobě ze strany Evropské unie, která kritizuje vládu za prodej půdy

Maďarská vláda však do dnešních dnů neučinila žádné nápravné kroky. Výše zmíněný zákon byl Maďarskem schválen již na konci roku 2013, přičemž od začátku jeho platnosti uplynulo velmi málo času, vidí Evropská komise nedostatečný prostor pro investory, aby se přizpůsobili novým právním podmínkám, odůvodňuje komise podání žaloby na maďarskou vládu.

Čtěte dále: Evropská komise nás vydírá a nerespektuje realitu, zní ze zemí V4

Jak uvádějí zástupci z Evropské komise, přechodové období bylo stanoveno ve smlouvě na dobu 20 let, přičemž v novém zákoně se tato doba zkrátila na 4 a půl měsíce. Žaloba Maďarska jen dokazuje ztrátu suverenity států v EU, které se musí řídit politiky z Evropské komise.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru