Předseda

Předseda Mnichovské konference upozornil na riziko války s Ruskem

Předseda Mnichovské konference o bezpečnosti Wolfgang Ischinger v interview pro televizní kanál NDR upozornil na nebezpečí zostření vztahů s Ruskem.

Předseda Wolfgang Ischinger během svého interview pro televizní kanál NDR varoval před nebezpečím války

„Nebezpečí toho, že vyhrocení může vést k vojenským akcím, je dnes větší, než za posledních 25 let, nebo možná od 80.let”, řekl Ischinger.

Německý diplomat také řekl, že ve vztazích s Ruskem nemá cenu se opírat o politiku, jejímž základem je „demonstrace vojenské síly”.

Podle Ischingerových slov Západ musí projevovat „ochotu k dialogu, ochotu ke snižování napětí, návratu k jednání o kontrole zbrojení, k budování důvěry”. Takovým krokem ke zmírňování napětí se podle Ischingerova názoru může stát zavedení bezvízového režimu s Ruskem.

Bývalý generální inspektor Bundeswehru a bývalý předseda vojenského výboru NATO Harald Kujat v rozhovoru s NDR poznamenal, že aliance ve vztazích s Ruskem použije jak nesprávnou strategii, tak i nesprávné formulace.

„Teď jde o používání „dialogu a zastrašování”. Ale zastrašování je namířeno proti někomu, v daném případě proti Rusku. Má to být protivník, kterého je třeba zastrašit. Ale v Zakládajícím aktu Rusko — NATO se jasně říká, že strany se navzájem považují za protivníky”, řekl.

Podle Kujatových slov „rozumnou strategií” pro NATO by bylo uvolnění ve vztazích s Ruskem a koncentrace na bezpečnosti spojeneckých zemí. Řekl také, že nevidí „vážné úsilí” ze strany aliance o obnovení vzájemné důvěry s Moskvou, především na základě rady Rusko-NATO.

Již před časem vystoupil s kritikou na adresu NATO ministr zahraničních věcí Německa Frank-Walter Steinmeier. Odsoudil cvičení NATO ve Východní Evropě a řekl, že není třeba “vyhrocovat situaci hlasitým řinčením zbraní a vojenskými pokřiky”. Steinmeierovo stanovisko podpořil i zplnomocněný vládou SRN pro německo-ruskou spolupráci Gernot Erler.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru