Průzkum

Průzkum: Evropané nesouhlasí s politikou EU vůči Rusku!

Populace první desítky evropských zemích z velké části nesouhlasí s politikou EU vůči Rusku, vyplývá z průzkumu americké výzkumné instituce Pew Research Center.

Průzkum instituce Pew Research Center ukazuje, že jsou Evropané nespokojeni s politikou proti Rusku

Průzkum byl proveden mezi občany deseti evropských zemí: Německa, Velká Británie, Itálie, Španělska, Polska, Nizozemska, Maďarska, Řecka, Francie a Švédska. Tyto země dohromady produkují 82% HDP Evropské unie. Jejich podíl je 80% populace EU. Celkem bylo dotázáno asi 11.500 lidí, v období od 4. dubna do 12. května.

Američtí sociologové poukazují na to, že obyvatelé těchto zemí jsou nespokojeni s politikou Evropské unie, která je zodpovědná za obchod s ostatními zeměmi. To se vztahuje nejen na vztahy s Ruskem, ale také politiky ohledně migrační krize a řešení ekonomických problémů.

V Řecku, 89% respondentů se domnívá, že je důležité s Ruskem zachovat silné ekonomické vazby namísto tvrdé zahraniční politiky. V Německu, Maďarsku, Itálii je tento názor skromnější – z 54% v Itálii až 67% v Maďarsku. Naopak většina Švédů (71%) hovoří prospěch přísných vztahů EU s Ruskem. V průměru však údaje ukazují, že se většina Evropanů vyslovila ve prospěch spolupráce s Ruskem (pro – 48% – proti 43%).

Evropané rovněž nevidí hrozbu v Rusku ani Číně – obavy má v průměru asi jen jedna třetina populace.

Je zjevné, že ani minimálně dvouletá mediální masírka západních politiků a hlavních médií nepřináší ovoce upřimné nenávisti vůči Rusku. Svým způsobem je to studená sprcha a selhání propagandistů vytvářejících “hrozbu z východu”.

Navíc sociologové zjistili, že podle názoru Evropanů se většina z nich v necítí být v bezpečí.Z osmi možných variant si respondenti zvolili aktivitu teroristické skupiny Islámský stát, jako hlavní hrozbu pro svou bezpečnost.

Největší obavy z IS panují ve Španělsku (93% respondentů) a ve Francii (91%). Tyto obavy jsou obecně sdílené obyvateli sedmi z deseti zemí, které se průzkumu zúčastnily. Druhou nejvýznamnějším hrozbu je pro Evropany změna klimatu. Mezi dalšími hrozbami byla označena ekonomická nestabilita a kybernetických útoků.

Co se týká uprchlíků ze Sýrie a Iráku jsou názory Evropanů rozděleny. Takže například v Polsku, Maďarsku, Řecku a Itálii je tento problém byl předmětem zvláštního zájmu.

Průzkum rovněž ukázal, že Evropané mají sklon upřednostňovat zvýšení zahraniční pomoci do rozvojových zemí.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru