Velká Británie

ROZHODNUTO! Velká Británie opouští Evropskou unii

Dlouho očekávané referendum o vystoupení Velké Británie bylo ukončeno. Britové rozhodli pro takzvaný “Brexit”, neboli vystoupení země z Evropské unie. Země hlásí 72 procentní účast voličů během hlasování o případném setrvání v EU, přičemž o odchodu z unie rozhodlo těsně 51,9% voličů, konkrétně 17,4 milionu lidí. Jak iniciovali někteří politologové, samotné hlasování zatím nic neznamená, jelikož samotné odloučení země od Evropské unie může trvat týdny, ale také roky. Výsledky hlasování okomentoval již britský premiér David Cameron, který je připraven podat demisi. Královnu už jsem informoval. Na Evropské radě vysvětlím rozhodnutí své i britského lidu, dodal.

Velká Británie rozhodla o vystoupení z Evropské unie! Britský premiér oznámil podání demise

I přes fakt, že předběžné výsledky během půlnoci tvrdily, že Británie těsným výsledkem zůstane v EU, došlo k nečekanému zvratu. Jak uvedl deník The New York Times, nejvíce lidí, kteří chtěli setrvat v EU bylo ze Skotska, přičemž nejvíce podporovatelů Brexitu bylo z Anglie.

Čtěte dále: Brexit může vyvolat řetězovou reakci, tvrdí Asselborn

Německý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier komentova výsledky referenda, o kterých německý politik tvrdí, že se jedná o velice smutný den pro Evropu, ale také pro celou Velkou Británii. Británie se tak stala vůbec první zemí, která opouští Evropskou unii.

(KPa, ca.cz, nyt.com, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru