Schulz

Schulz chce společně s Merkelovou předejít po Brexitu řetězové reakci

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou jednal během včerejších ranních hodin, aby se zabránilo takzvané řetězové reakci v souvislosti s veřejným referendem ve Velké Británii a odchodem země z Evropské unie. Výsledky veřejného referenda ve Velké Británii, které rozhodly těsně o vystoupení z EU, vyvolaly v mnoha zemích po celé unii řadu emocí, v souvislosti s pořádáním referend o vystoupení z unie. Ještě než byly vůbec zveřejněny výsledky veřejného referenda o vystoupení z EU, několik zemí už avizovalo, že mají také zájem o uskutečnění referenda.

Předseda EP Martin Schulz jednal společně s Merkelovou, aby předešli řetězové reakci v Evropské unii

Konkrétně se jednalo o italskou stranu, která nabádá k uskutečnění referenda o vystoupení z EU. Itálie však není jedinou zemí, která byla posilněna výsledky z Británie. O referendu se dokonce již hovoří v Holandsku, kde vůdce protiimigrační pravice Geert Wilders vyzval k vypsání veřejného referenda.

Čtěte dále: Merkelová vyzývá Británii: Važte slova po smrti Jo Coxové

Šéfka francouzské krajní pravice Marien Le Penová v reakci na Brexit uvedla, že by měla Francie společně s ostatními zeměmi v EU vypsat veřejná referenda o vystoupení z unie. Chceme rozhodovat o vlastní zemi, o našich penězích, o našich hranicích a o imigrační politice, uvedl ve svém vyjádření Geert Wilders.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru