Švýcarsko

Švýcarsko stáhlo svoji žádost o členství v Evropské unii

Švýcarsko se rozhodlo po schválení Národní rady i menší komory parlamentu Ständerat stáhnout svoji žádost o členství v Evropské unii. O členství v Evropské unii si zažádalo Švýcarsko již roku 1992, do dnešních dnů však země nebyla do EU přijata. V poměru 27:13 menší komora rozhodla o stáhnutí žádosti o členství v Evropské unii, kterou země poslala již v roce 1992. Během hlasování v menší komoře se dva členové zdrželi hlasování, přičemž parlamentní Národní rada rozhodla již v minulém měsíci v poměru 126:46 o tom, že země stáhne svoji žádost. Hlasování se zdrželo 18 členů parlamentní Národní rady.

Švýcarsko po dlouhých letech stáhlo svoji žádost o členství v EU, která byla podána již v roce 1992

Ministr zahraničních věcí Didier Bukhalter prohlásil po stažení žádosti o členství v EU, že je celá věc uzavřena. Jak popsaly současnou situaci ve Švýcarsku noviny Neue Zürcher Zeitung, nikdo z poslanců nechtěl v diskuzi vystoupit, protože panovalo mínění, že podaná žádost stará 25 let už v současnosti nemá takovou váhu.

Čtěte dále: Průzkum: Evropané nesouhlasí s politikou EU vůči Rusku!

Situaci kolem členství země v Evropské unii okomentovala jen poslankyně Karin Kellerová-Sutterová, která tvrdí, že členství nepřinese zemi žádnou praktickou výhodu, ale také žádnou nevýhodu. Do Evropské unie by dnes chtělo vstoupit jen pár šílenců, uvedl Thomas Minder.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru