Times

Times: Rusko má pravdu, USA porušují slib ohledně rozšiřování NATO

Americký deník Los Angeles Times ve svém článku hovoří o porušení slibu ze strany Spojených států, který se týká rozšiřování sil NATO, k čemuž se vyjádřil i americký expert na mezinárodní bezpečnost Joshua Shifrinson. Když představitelé Západu hovoří o provokacích Ruska a tvrdí, že je hrozbou pro Evropu, Moskva zveřejňuje jiný příběh. Rusko je poškozenou stranou, která je nucena přemýšlet o obraně, napsal v článku pro deník Los Angeles Times expert na mezinárodní bezpečnost. Hlavním problémem je, že Spojené státy podle dosavadních informací v roce 1990 ubezpečili Ruskou Federaci, že se nebude NATO rozšiřovat směrem na východ.

Los Angeles Times hovoří o porušení slibu ze strany USA, které rozšiřují síly NATO směrem na východ

Západ razantně protestoval a tvrdil, že taková dohoda nikdy neexistovala. Jenže stovky memoárů, protokolů a amerických archů prokazují opak, tvrdí Joshua Shifrinson. Dalším důležitým faktem je stenografický záznam z roku 1990, který usvědčuje Spojené státy se vzájemného rozhovoru s RF a nabídce výše zmíněného slibu.

Čtěte dále: USA: Evropu dostihla vlna teroristů, jenž nemá obdoby

I když nebyla podepsána žádná formální dohoda, ani ne za týden M. Gorbačov souhlasil s návrhem ze strany Spojených států. Gorbačov souhlasil se spojenectvím Německa se Západem a omezení rozšiřování NATO se strany USA.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Gil C / Shutterstock.com)

Přejít nahoru