Je možné v ČR vykoupit kus krajiny a ten uzavřít veřejnosti? Ano. Česká Kanada (s.r.o.). Vstup zakázán!

Je možné v ČR vykoupit kus krajiny a ten uzavřít veřejnosti? Ano.

A dokonce na to dostanete dotace. V České Kanadě vzniklo pravděpodobně největší soukromé území v ČR se zákazem vstupu veřejnosti. Během návštěvy České Kanady jsme s přáteli a dětmi projížděli její nejjižnější částí pod obcí Navary a měli jsme v plánu projet staré cesty do zaniklé obce Rajchéřov.

Je to nádherná krajina luk, lesů a několika rybníků. U odbočky za Navary jsme narazili na velikou bránu. Brána nebyla zamčená a popravdě různých závor u vstupu do lesa turisté objíždí denně několik. Na stromě za branou bylo několik cedulek se zákazem vjezdu aut a kempování . To jsme v plánu neměli a tak jsme projeli. Naším cílem bylo projet okolo Rajchéřova, rybníka Kačer (Walden) až do Romavy. Po 2 km jízdy těsně před rybníkem Kačer nás ovšem zastavili dva muži v terénním voze a ptali se, kudy jsme přijeli. Jeden se představil jako správce Březina.

Dále následovalo rezolutní: „Teď se otočte a vraťte se, kudy jste přijeli. Toto je soukromý pozemek.“ Veškeré pokusy o jednání byly marné. Na návrh, že vyjedeme druhou stranou na cyklostezku, která byla vzdálená asi 600 metrů jsme dostali odpověď: „Já jedu bránu zamknout. Tam neprojedete.“ Bylo zřejmé, že správci mají nařízeno nekompromisně vyhnat všechny turisty.

Po návratu jsem začal pátrat po majitelích tohoto území a informace byly celkem zajímavé. V polovině 90tých let se nizozemská investiční společnost za pomoci několika místních úředníků pokusila prosadit výstavbu rekreačního střediska pro 2000 návštěvníků. Po několikaletém boji ochranářských organizací nakonec MŽP tento projekt v roce 2008 definitivně zastavilo.

Krásná krajina tím byla zachována a krátce na to okolní pozemky o rozloze několika kilometrů čtverečních mění majitele. Jejich novými majiteli se stává skupina okolo firmy s hrdým názvem Přírodní park Česká Kanada s.r.o., která vznikla v roce 1999. Dalšími majiteli firmy jsou Bio Top s.r.o. a Winvest Praha s.r.o. Firmy se zabývají zemědělskou výrobou, myslivostí a lesním hospodařením. Ve všech těchto firmách figurují dvě osoby, Mgr. Martin Řehout a Ing. Tomáš Řehout. V jejich podnikatelském portfoliu je sbírka zemědělských, investičních a realitních firem a také třeba firma TV Products. (Je podobnost mezi „kvalitou“ zboží od TV products a jednáním majitelů náhodná?) Jména obou pánů se na netu objevují společně se jménem Prof. Ing. Václav Řehouta z Jihočeské univerzity.

Tak se oblast Rajchéřova proměnila na zelenou soukromou zahradu bez přístupu veřejnosti.

Tím také prakticky končí informace o této oblasti dostupné na netu. Mimo oslavné práce ze Soukromého gymnázia Přírodní škola, o. p. s., Praha mnoho další informací o záměrech majitelů nenajdete. Ovšem i zmíněná práce uvádí plánované informační tabule pro návštěvníky. Z toho bohužel sešlo. Oblast se stává soukromým územím několika nadšených „ochránců přírody“ a jednoho tábora spřátelených skautů. V místě bývalé obce Rajchéřov místo holandského Disneylandu vyrostl komfortní srub.

Ačkoliv se běžný občan a turista do této oblasti nepodívá, podílí se na její údržbě pomocí dotací ze svých daní. V záznamech o přidělených dotacích pro výše uvedené firmy je možné nalézt nákup zemědělských potřeb, ale také aktuální projekt z roku 2015 na obnovu alejí v Rajchéřově hodnotě 561.484,- Kč. Škoda, že je neuvidíte.

Naprosto neupírám majitelům snahu vydělat zemědělskou výrobou a údržba nádherného kusu krajiny je jistě chvályhodná. Pokud se ovšem myšlenka ochrany přírody zvrhne v uzavírání historických cest a budování soukromých parků jen pro vyvolenou skupinu osob, něco není v pořádku. Kolik podobně bohatých nadšenců se u nás ještě najde? Změní se Česko na Velkou Británii, kde se lidé pohybují po úzkých cestičkách mezi zídkami a nápisy Private? Kde je hranice soukromého vlastnictví a rozumu? A co na to místní úředníci a politici?

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru