Francouzský generál vyzval zrušit NATO a spojit se s Ruskem!

Existence NATO ve své současné podobě je výhodná pouze pro Spojené státy a nikoli pro Evropu, je přesvědčen francouzský generál a politický analytik, Jean-Bernard Pinatel.

V rozhovoru s Le Figaro vysvětlil, že v současné situaci může spojenectví s Ruskem a Tureckem Evropě pomoci vypořádat se s hrozbou islamistů, což je pro Spojené státy nevýhodné, protože to může vést k ztrátě jejich lídrovství.

Zachování a rozšiřování NATO je výsledkem přání Spojených států ponechat díru mezi Ruskem a Evropou, jinak by Brusel a Moskva mohly ohrozit vedení Washingtonu, řekl v rozhovoru pro Le Figaro francouzský generál Jean-Bernard Pinatel.Ale nyní se situace změnila kvůli hrozbě islamistů.

Vzhledem k teroristickým útokům, nedokončená změně syrského režimu, která by uspokojila zájmy USA, Evropy, Saúdské Arábie a Kataru, ustupuje do pozadí, protože nový chalífát ohrožuje stabilitu na Blízkém východě a podporuje růst vlivu nacionalistických sil v Evropě. A v této souvislosti generál, znalec geopolitiky a hospodářského zpravodajství Pinatel poznamenává, že ruský zásah do syrského konfliktu je velmi odlišný od dvojité hry a kolébání Spojených států. Jejich neefektivnost vyvolává obavy spojenců a nutí je, aby se obraceli k Rusku. Kromě toho, vazby a ekonomické zájmy Ruska a Turecka jsou i nadále velmi silné, a to navzdory geopolitické konfrontaci.

Ale ještě více než sblížení mezi Moskvou a Ankarou, oslabují NATO nedávné události, které ukazují Francouzům a Evropanům obecně, že aliance jim v ničem proti hrozbě islamistů nepomáhá a naopak – účinnost ruského boje proti IS zapříčinilo, že myslí na spojenectví s Moskvou. „A důkazy získané za cenu 234 obětí a 671 zraněných od roku 2012, by měla nejen otřást NATO, ale také vést k jeho zániku nebo její úplné evropeizaci, neboť její zachování v současné podobě není v zájmu Francie,”konstatoval Pinatel.

Rusko již dlouho nabízelo USA koordinovat činnost v Sýrii, ale ty to stále odmítaly, protože Obama chce udržovat zdání, že umírněná opozice v Sýrii má stále potenciál. Ale s tím nesouhlasí nejen Rusko, ale i někteří v samotných Spojených státech. Nyní se na Středním východě vytváří nová rovnováha. „Rusko, které tam bylo historicky přítomno, se znovu vrací. Čína, což je novinka, je tam, a Francie, která měla více než privilegované postavení zprostředkovatele, to ztratila, protože následovala Spojené státy,” tvrdí generál.

Přičemž jsou ekonomické a strategické zájmy Ruska a Francie identické, řekl. Pinatel připomněl, že obě země mají dlouhou historii spolupráce a podle jeho slov, bylo vylodění spojenců v Normandii úspěšné jen proto, že německá armáda byla oslabena třemi lety války s Ruskem. Tím nechce popřít podíl USA ve vítězství nad nacismem. Ale protože„Spojené státy touží po návratu do atmosféry studené války v Evropě, což se rozvíjí okolo NATO, slouží to pouze jejich zájmům a zájmům těch evropských vůdců, kteří jsou buď zkorumpovaní nebo neschopní,” zdůraznil generál.

Co se týče Turecka, má podobný vztah k Německu (jako Francie s Ruskem). A proto  má zvláštní význam duo Berlín-Paříž, které musí společně vypracovat společnou evropskou politiku, uvedl Jean-Bernard Pinatel v rozhovoru pro Le Figaro.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru