FP: Clintonová se nemůže dočkat role „válečné prezidentky“!

Hillary Clintonová se nemůže dočkat, až se stane „válečnou prezidentkou” Spojených států, a k potvrzení tohoto označení mohou sloužit rozsáhlé záznamy, píše Foreign Policy.

„Při jakékoliv rozumné analýze lze Clintonovou nazvat „jestřábem“. I když vystupovala proti použití síly v případech, kdy si myslela, že je to špatný nápad, důsledně schvalovala začátky nových válek a rozšíření probíhajících,” poznamenaly noviny.

Z pohledu autora bylo za její kariéru několik známých situacích, kdy se musela rozhodnout, zda měl Washington povolit použití vojenské síly.

V roce 2002 jako senátorka ve státě New York, Clintonová hlasovala ve prospěch americké invaze do Iráku. Podle ní bylo třeba prokázat, že „prezident George W. Bush má silnou pozici při řízení země nebo ve válce”, a ukázat Saddámu Husajnovi, že země zůstane jednotná.

Později svá tvrzení popřela. Zpočátku si prý myslela, že v případě invaze do Iráku šlo jen o vyslání pozorovatelů. Později tvrdila, že jednala na základě v té době známých skutečností a přesvědčení, a  ještě později dokonce tvrdila, že „věřit Bushovi byla chyba”.

V roce 2009 Clintonová podpořila posílení o tři čtvrtiny amerických ozbrojených sil v Afghánistánu,  podpořila vyslání dalších tří amerických jednotek. Podle FP Clintonová údajně obhajovala odeslání většího počtu vojáků, než žádal tehdejší ministr obrany Robert Gates.

V roce 2011 Clintonová vehementně prosazovala změnu režimu v Libyi. Obamova administrativa plně podpořila libyjské operace, a zároveň se snažila skrýt svůj skutečný účel. Zpočátku americká vláda předstírala, že je intervence v Libyi k ochraně civilistů, nikoli ke svržení režimu.

Existují také zprávy, že v roce 2012 spolu s ředitelem CIA Davidem Petraeusem navrhla Bílému domu uskutečnit tajný program podpořit zbraněmi syrské rebely, kteří bojovali proti Bašáru Asadovi. Obama to údajně odmítl s tím, že není známo, komu by se zbraně dostaly do rukou.

„Nemluvě o tom, že Clintonová jako ministryně zahraničí v zásadě podporovala demonstraci síly,” uvedl Foreign Policy. Například dopisovatel NY Times Mark Ländler napsal v roce 2010, že obhajovala agresivní manévry americké letadlové lodi ve Žlutém moři, ale Obama opět tuto iniciativu neschválil.

Pokud se tedy Hillary Clintonová stane prezidentkou, tak Spojené státy, které jsou již 15 let ve válečném stavu, budou mít v čele vůdce, který v zásadě podporoval vojenské kampaně, shrnul autor materiálu.

(KPa, pz.cz, Foto: JStone / Shutterstock.com)

Přejít nahoru