Armáda se v Turecku pokouší o převrat! Erdogan měl údajně požádat o azyl v Německu

1:28 V Ankare pred malou chvíľou bolo počuť silnú explóziu, cituje Reuters očitých svedkov.

1:14 Údajne 17 policajtov bolo zabitých, informuje agentúra Anadolu.

1:10 Nad Ankarou bol údajne zostrelený vojenský vrtuľník. Zostreliť ho mala vládna stíhačka F-16.

00:36 Televízia NTV priniesla správu o tom, že sa spustila paľba z tankov v blízkosti tureckého parlamentu. Streľbu ohlásili miestni novinári aj v Ankare a Istanbule.

00:10 Prezident údajne vyzýval ľudí k protestom v uliciach z neznámeho miesta. Vo výzve ľuďom dodal, že pokus o prevrat bude čoskoro zvrátený a bude nasledovať silná odpoveď tým, ktorí sú zaň zodpovední. “Budú draho platiť”, povedal. Anonymný zdroj americkej vojenskej služby povedal, že lietadlo s Erdoganom v Istanbule nepristálo, preto pravdepodobnejšia sa teraz javí informácia o tom, že požiadal o azyl v Nemecku. Podľa analytikov sa jeho výzvy občanom, aby vyšli do ulíc, s takouto možnosťou nevylučujú.

23:57 Grécko uviedlo do pohotovosti svoju armádu, všetky lety na letisko v Istanbule boli prerušené

23:48 Objavili sa nepotvrdené informácie, že Erdogan požiadal Nemecko o azyl. Iné informácie však hovoria, že jeho lietadlo sa práve s ním vracia do Turecka z miesta, kde trávil dovolenku. Situácia je neprehľadná.

23:20 Turecký prezident údajne vyzýva ľudí, aby vyšli do ulíc, čo je podľa analytikov veľmi odvážna rétorika vyzývať ľudí na boj proti armáde.

Turecká armáda prehlasuje, že preberá vládu nad krajinou

Turecká armáda sa v týchto chvíľach pokúša o puč v Turecku, potvrdil to turecký premiér Binali Yildirim. Ozýva sa streľba a nad Ankarou a Istanbulom nízko prelietavajú vojenské lietadlá a helikoptéry.

Na snímke tureckí vojaci na ikonickom moste, ktorý spája Bospor a Dardanely. V pozadí francúzska vlajka na znak solidarity s obeťami útoku v Nice

Na snímke tureckí vojaci na ikonickom moste, ktorý spája Bospor a Dardanely. V pozadí francúzska vlajka na znak solidarity s obeťami útoku v Nice

“Niektorí vojaci sa zhostili nelegálnej akcie, bez akéhokoľvek povolenia či príkazu”, povedal Yildirim pre televíznu sieť NTV. “Vláda zvolená ľudom však ostáva vládnuť. Táto vláda odíde len vtedy,  keď o tom tak rozhodnú ľudia.”, povedal premiér.

“Je to útok na tureckú demokraciu. Skupina vojakov nám tu chce zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu, bez akéhokoľvek povolenia od vyšších inštancií”, povedal zdroj od prezidenta republiky pre denník Guardian. “Žiadame svet, aby prejavil solidaritu s tureckým národom”.

Armáda tiež obsadila hlavné štátne médiá a zablokovala sociálne siete. Turecký generál je údajne zadržiavaný na vojenskej ústredni. V Istanbule už zatvorili všetky mosty medzi európskou a ázijskou časťou mesta.

Na obrázku nižšie turecká armáda v priestoroch štátnej televízie:

Turecká armáda okrem toho vydala vyhlásenie: “Turecké ozbrojené sily úplne preberajú vládu nad krajinou, aby obnovili ústavný poriadok, ľudské práva a slobody, vládu zákona a všeobecnú bezpečnosť, ktorá bola narušená. Všetky medzinárodné dohody sú platné, dúfame, že dobré vzťahy medzi našou krajinou a inými krajinami pretrvajú”.

Turecká armáda je už historicky obrancom idey moderného, sekulárneho tureckého štátu, ktorý založil Ataturk po páde Osmanskej ríše a má bojovať proti islamizmu. Tento puč sa preto dal očakávať, mnohí historici si myslia, že mal prísť už keď Turci zvolili za prezidenta Erdogana, ktorý podporuje ISIS a prispel k nárastu sily Kurdov. Erdogan sa momentálne nachádza na dovolenke mimo Turecka. Agentúra Reuters citovala zdroj, ktorý potvrdil, že je v bezpečí.

 (KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)
Přejít nahoru