Evropa v krvavé koupeli: Teroristický útok v Nice si vyžádal 84 obětí

Na najmenej 84 mŕtvych vzrástla bilancia štvrtkového teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzskeho ministerstva vnútra.

Viaceré francúzske médiá podľa agentúry DPA uvádzajú, že nákladiak po promenáde Promenade des Anglais prešiel približne dvojkilometrový úsek, na ktorom zrazil množstvo ľudí.

K útoku došlo okolo 22.30 h. Na mieste sa podľa regionálnych novín Nice Matin okamžite strhla panika; po uliciach utekali davy ľudí. Podľa svedkov incidentu zanechal nákladiak po sebe na ceste ležať dlhočizný rad obetí. Útok bol natoľko nečakaný, že samotnej polícii a ostatným zložkám trvalo minimálne polhodinu, kým sa k ľuďom a útočníkovi dostali.

Nakrátko evakuovali letisko v Nice

Úrady evakuovali dnes letisko. Dôvodom medzičasom ukončenej evakuácie terminálu letiska bola údajne odložená batožina, ktorá nemala majiteľa. Informovala o tom agentúra AP. Polícia budovu terminálu uzavrela a pred vchodom rozostavila vojenské hliadky.

Útočník bol Francúz tuniského pôvodu

Podľa polície útočník mal 31 rokov a bol tuniského pôvodu. Žil v Nice a vlastnil dvojité občianstvo – francúzsko-tuniské. Útočník bol údajne dobre pripravený, v jeho aute po útoku objavili strelné zbrane, výbušniny aj granáty, potvrdil to hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k informáciám o pôvode útočníka doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že “identifikácia zločinca ešte prebieha”. “Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom,” dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal kvôli útoku zasadenie krízového štábu v Paríži, kam smeruje zo súkromnej návštevy v meste Avignon, ktorú pre incident okamžite prerušil. Do Nice zase momentálne cestuje francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Vo Francúzsku pritom stále platí výnimočný stav, ktorý v krajine vyhlásili po teroristických útokoch z 13. novembra, keď islamisti zavraždili v Paríži 130 ľudí.

Svedkami útoku boli aj Slováci

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie aj od Slovákov, ktorí sa v čase útoku nachádzali v bezprostrednej blízkosti, či dokonca priamo v centre diania. Slovenka Barbora napísala: “Kamión bol hneď blízko nás, utekali sme a skryli sme sa v hoteli u neznámych ľudí v izbe. Bol to masaker, mŕtvi ľudia naokolo. Chlapček zomrel na recepcii…. Báli sme sa ísť domov, až neskôr nás polícia pustila. Vďaka Bohu, sme v poriadku”…

Zatiaľ sa medzi obeťami alebo zranenými nenachádzajú Slováci. Identifikácia obetí však stále trvá, potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček

Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. “Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých,” píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.

Francúzsko predĺži výnimočný stav

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

Video z likvidácie teroristu si môžete pozrieť tu:

Medzi obeťami z Nice majú byť Nemci, Američania,Švajčiari a Ukrajinci

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice RBB sú medzi 84 zabitými aj najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili.

Informáciu o zabitých občanoch USA doposiaľ nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu.

Ruské združenie cestovného ruchu podľa BBC oznámilo, že pri útoku prišla o život nemenovaná ruská občianka, zatiaľ čo jej priateľka, taktiež z Ruska, utrpela ľahšie zranenia. Túto informáciu neskôr potvrdil aj rezort diplomacie v Moskve s tým, že ďalší traja Rusi sú nezvestní.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin oznámil, že medzi obeťami z Nice je aj jeden občan Ukrajiny a ďalší utrpel zranenia, uviedla televízia BBC.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí informovalo o zabití jednej Švajčiarky. Ministerstvo podľa agentúry DPA ešte preveruje, či medzi obeťami nie sú aj ďalší občania Švajčiarska.

Český rezort diplomacie zatiaľ potvrdil ľahšie zranenie jednej občianky ČR. Estónska vláda informovala o dvoch zranených estónskych občanoch.

 

Videá nie sú vhodné pre slabšie povahy

 

 

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru