Až zjistíte, jakou chemikálii přidávají do pasty Colgate, tak si rozmyslíte, jestli ji nadále budete kupovat

Webové stránky zubní pasty Colgate Total uvádějí následující: Colgate Total® je jedinou zubní pastou na trhu, která prošla přísnou kontrolou od úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), která přezkoumává účinnost a bezpečnost, zahrnující také pravidelné kontroly propagačních materiálů a informací týkajících se bezpečnosti.

Pasta Colgate Total® je pastou, která prošla největším množstvím recenzí klinických studií. Bezpečnost a účinnost pasty Colgate Total® je podpořena více něž 90 vědeckými studiemi, které zahrnují 20 000 lidí a také rozsáhlým množstvím bezpečnostních ohodnocení. Nedávná 5 let trvající vědecká studie, publikována v roce 2012, také stvrzuje bezpečnost pasty Colgate Total®.

Jsou tyto argumenty nějak podstatné? Firmě Johnson & Johnson, další americká nadnárodní společnost specializující se na vývoj lékařských zařízení a prodávající farmaceutické a spotřební zboží, bylo nakázáno zaplatit 72 mil. dolarů rodině ženy, jejíž smrt z důvodu rakoviny vaječníků byla spojována s dlouhodobým užíváním dětského pudru a sprchového gelu této společnosti.

Stát Missouri vede dalších přibližně 1000 kauz a stát New Jersey dalších 200. Ve shora uvedeném případě porotci shledali firmu Johnson & Johnson vinou z podvodu, nedbalosti a konspirace. Zde se můžete dočíst více. Ještě více zarážející je fakt, že doktoři, kteří přispívají do různých lékařských časopisů, uvádějí, že většina odborně publikované literatury je dost ošemetná, neboť se na ni podepisuje vliv velkých korporátů a vědecky podpořených lží. Příkladem může být Dr. Richard Horton. V současnosti je šéfredaktorem časopisu The Lancet, což je jeden z nejdůvěryhodnějších lékařských časopisů, v němž jsou závěry přezkoumávány dalšími odborníky v daném oboru. Vysvětluje, jaké problémy v současnosti sužují vědecký výzkum:

Argumenty hovořící proti vědě jsou jasné. Hodně z vědecké literatury, možná polovina, není pravda. Tato literatura je založena na studiích s malými zkoumanými vzorky, drobnými vlivy, neplatnými výzkumnými analýzami a na očividných středech zájmů. Dále na posedlosti zabývat se módními trendy, jejichž důležitost je pochybná. Věda se vydala směrem k temnotě. (zdroj)

Další náhled k tomuto tématu poskytl Arnold Seymour Relman, profesor medicíny na Harvardu a někdejší šéfredaktor lékařského časopisu The New England: Lékaři jsou kupováni farmaceutickým průmyslem nejen, co se týká praktikování medicíny, ale také v oblastech učení a výzkumu. Akademické instituce v této zemi se nechávají platit zástupci farmaceutického průmyslu. (zdroj)

Dr. Marcia Angell, lékařka a současná šéfredaktorka časopisu The New England také vyjadřuje svůj postoj: V současnosti již není možné věřit vědeckým výzkumům, jež jsou publikovány, nebo se spoléhat na názory důvěryhodných lékařů či oficiální lékařské pokyny. K tomuto závěru, z něhož nejsem vůbec nijak nadšená, jsem došla po dvou dekádách práce redaktora v lékařském časopise The New England. (zdroj)

John Ionnidis, epidemiolog na Stanfordské lékařské univerzitě, publikoval studii pod názvem „Proč je většina publikovaných výzkumů milná“. Tato studie tuto problematiku vysvětluje více dopodrobna. Tato studie je v současnosti v organizaci Public Library of Science (překl. veřejná vědecká knihovna) nejčtenější studií v historii. Je nutno dodat, že tato studie byla zveřejněna již před 10 lety – situace okolo pravdivosti těchto výzkumů se za poslední dobu očividně ještě zhoršila.

Již bylo velké množství případů, kdy lidé, kteří této problematice rozumí, sdělili, že pravda je trochu jiná. Jak je tedy vidět, hodně z toho co tyto korporace tvrdí, nebo vědecká literatura kterou financují či publikují, by mělo být bráno s velkým nadhledem a opatrností.

Dle Bloomberg Business:

Při bližším prozkoumání žádosti Colgate o vstup na trh s pastou Colgate Total však můžeme vidět, že některá vědecká zjistění, která Colgate uváděla jakožto bezpečné užití triklozanu v pastě, nebyla zcela jansá. Až do letošního roku ani nebyla přístupná veřejnosti.

Tyto dokumenty byly stáhnuty z dosahu veřejnosti organizací FDA. Je důležité zdůraznit, že hlavní korporace a FDA se dalo by se říci spojily do jedné organizace. Korporace mají na vládní politiku ohromný vliv. Důvodem, proč tyto dokumenty nakonec byly zveřejněny byl soudní spor založený na zákoně „svobody přístupu k informacím“ (Freedom of Information Act).

Studie od FDA zapříčinila obavy z možného způsobení rakoviny látkou triklozan. Tento dokument si můžete přečíst ZDE.

Kanadské lékařská asociace (Canadian Medical Association) zakázala produkty, které obsahují triklozan. (zdroj)

Bloomberg Business uvádí:

Je zřejmé, že i přes přísný regulační proces pro něž je USA známo – FDA musí odsouhlasit nový lék – se vláda spoléhá na vědecké podklady týkající se bezpečnosti a efektivity, které jsou dodané danou společností, která tento produkt vyrábí. Nedávno vydaná studie společně s novým výzkumem týkající se triklozanu poukazuje na fakt, zda FDA opravdu před 17 lety učinila všechny nezbytné kroky týkající se schválení pasty Colgate Total.

Tři vědci, kteří tyto závěry pro Bloomberg hodnotili, také nadnesli, zda by se na tyto závěry nemělo ve světle nových zjištění pohlížet jinak.

Navzdory novým zjištěním ohledně látky triklozan, Colgate stále tvrdí, že vše je v pořádku a že se ničeho nemusíme obávat. Věříte jim?

Kromě kosmetiky a zubní pasty Colgate je triklozan používán v antiperspirantech, deodorantech, čisticích prostředcích a tekutých mýdlech jako konzervant a antibakteriální prostředek. Také se používá jako antibakteriální prostředek v pracích prostředcích, papírových kapesnících a desinfekčních prostředcích na zranění. Dále se užívá jako konzervant na ochranu před bakteriemi, plísňovitými houbami a plísněmi. Najdeme jej také ve vůních, které se používají v domácnostech a jsou propagovány jako „antibakteriální“. Mezi tyto produkty patří pytle na odpadky, hračky, ložní prádlo, matrace, příslušenství na WC, oblečení, tkaniny používané na nábytku a další. Triklozan je registrovaný jako pesticid od roku 1969.

Nedávná studie publikovaná v časopise Chemical Research in Toxicology (překl. chemický výzkum v toxikologii) zjistila, že triklozan podporuje růst rakovinových buněk. Mnoho dalších různých studií v posledních letech jasně popisovalo zdravotní rizika spojená s užíváním této látky. (zdroj)

I přes tuto skutečnost společnost vyrábějící tuto pastu uvádí, že její užívání je bezpečné.

Jsou však i další nebezpečí. Studie Kalifornské univerzity zjistila, že triklozan poškozuje funkci svalů a stažitelnost kosterních svalů. Vědečtí pracovníci uvedli, že vlivy této látky na srdeční funkci jsou „opravdu velké“. Funkce srdečního svalu je touto látkou snížena o 25 procent.

Vědečtí pracovníci také zkusili vystavit jednotlivé buňky lidského svalu dávce triklozanu, jež je podobná dávce, s kterou se můžeme dostat běžně do kontaktu. Zjistili, že triklozan narušil svalovou funkci a zapříčinil poruchu srdečních s kosterních svalů. Autoři této studie uvedli, že triklozan se dá „najít téměř v každé domácnosti a je, co se týká našeho okolí, všude. Tato zjištění poskytují jasný důkaz, že tato látka může vyvolávat znepokojení nejen pro naše zdraví, ale také pro naše okolí.“

Triklozan je schopný dostat se do těla přes kůži a může narušit hormonální funkci (endokrinní narušení). Tím to však nekončí. Studie, která byla v roce 2008 zveřejněna v časopise Environmental Health Perspectives (překl. zdraví přírody) popisovala, že triklozan byl nalezen v moči u téměř 75 procent testovaných jedinců (2517 lidí ve věku 6 let a více).

Studie v časopise Toxicological Sciences (překl. toxikologické vědy) zjistila, že triklozan ovlivňuje hormon estrogen. Je známo, že velké množství chemikálií, které napodobují estrogen, zvyšují možnost rakoviny prsu. (zdroj)

Starší výzkum také ukázal, že triklozan narušuje u žab tvorbu genu, který je spojený s hormonem štítné žlázy a to i při velmi malém množství triklozanu. Stejné výsledky se také ukázaly u krys. (zdroj)

Seznam nebezpečí je jak je vidět nekonečný a je o to více znepokojující, pokud vezmeme v potaz, že triklozan byl objeven v moči téměř 75 procent zkoumaných jedinců, již před více než dekádou. Od té doby se toto množství muselo zajisté zvýšit.

 

Pasty, které nepoužívají triklozan jsou volně prodejné jak v běžných prodejnách potravin, tak také v prodejnách, které se soustředí na prodej kvalitnějších produktů. Mnoho lidí si také vyrábí vlastní pastu z jedlé sody a kokosového oleje. Jsou také další mnohé možnosti výroby. Po zadání do Googlu zjistíte, že je mnoho přírodních zubních past. Osobně používám tyto zubní pasty mnoho let a jsem s výsledky spokojen.

(KPa, skn.cz, Foto: MAHATHIR MOHD YASIN / Shutterstock.com)

Přejít nahoru