Spojené státy pohrozily Turecku ztrátou členství v NATO

Po neúspěšném převratu v Turecku by měli být pachatelé postaveni před soud, ale neměly by se porušovat principy demokracie, upozornil americký ministr zahraničí John Kerry.

V opačném případě, varoval, mohlo by to ohrozit postavení Ankary jako člena NATO, napsal britský list The Independent.

Lídry USA a EU zaskočila slova turecké vlády o pučistech jako „viru“, který se musí odstranit z tureckých institucí a stejně tak projev Erdogana, který hovořil o zavedení trestu smrti pro účastníky převratu.

Turecko může ztratit členství ve vojenské alianci NATO, pokud nebude dodržovat zásady demokracie po neúspěšném převratu, deklarovaly nejvyšší kruhy v USA. Turecké úřady propustily 8 tisíc policistů, zatkly přes víkend více než šest tisíc lidí v armádě, justičních orgánech a jiných státních institucích, připomíná Independent. Během společné tiskové konference s šéfkou zahraničních věcí EU Federicou Mogherini americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že Spojené státy podporují zvolenou vládu Turecka, ale vyzval Ankaru, aby dodržovala „nejvyšší standardy respektování demokratických institucí v zemi a právního státu”.

„Podporujeme ta opatření, aby se zodpovídali pachatelé převratu, ale rovněž vyzýváme, aby turecká vláda respektovala demokratické instituce a právní stát,” zdůraznil Kerry.

Na adresu USA včera zazněly výhrůžky tureckého premiéra Binali Yildirima, aby vydaly jeho zemi opozičního kazatele Fethullaha Gülena, jinak může Turecko přehodnotit své vztahy s Washingtonem.

Na druhé straně zase dal Bílý dům najevo jak si cení členství Turecka v NATO, takže lehce zastřená vyhrůžka patrně zůstane jen vyhrůžkou.

(KPa, skn.cz, Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com)

Přejít nahoru