ekonomika

Britská ekonomika po referendu opět nabírá na síle

Britská ekonomika, která byla po výsledcích veřejného referenda značně oslabena, začíná opět nabírat na síle a odvrací tak apokalyptické scénáře, které mnozí předpovídali po rozhodnutí Britů o odchodu země z Evropské unie. Akciové trhy po zveřejnění výsledků veřejného referenda začaly prudce klesat, přičemž zastánci setrvání v EU chrlili jeden apokalyptický scénář za druhým. Obavy byly však zřejmě předčasné a ekonomická situace v Británii se začíná vracet do normálních hodnot. Největší propad nastal následující den po referendu, když libra spadla na svoje minimum, které Británie nepamatovala posledních 30 let.

Britská ekonomika začíná pomalu nabírat na síle! Teorie zastánců setrvání v EU se tak nepotvrzují

Během minulého týdne však libra zaznamenala stabilní kurz vůči dolaru. Jak banky předpovídaly, libra by měla oslabit, britská měna však nadále projevovala odolnost. Odpůrci takzvaného brexitu se obávají odchodu investorů a poklesu britské ekonomiky, apokalyptické scénáře však nebyly do dnešních dnů naplněny.

Čtěte dále: Jen pár dnů po Brexitu zveřejňuje EU plán na další rozšiřování armády 

Akciový trh se dokonce podle zpráv z Velké Británie několik dní po brexitu ocitl na nejvyšší úrovni. Investoři reagovali na výsledky brexitu prodejem britských akcií. Po krátkém časovém intervalu však změnili názor a akcie začali nakupovat zpět.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru