Čínský list

Čínský list vyzval Čínu k přípravě na válku se Spojenými státy!

Čína by se měla připravit na vojenskou konfrontaci se Spojenými státy v Jihočínském moři. Uvedly to vlivné pekingské noviny Global Times, za nimiž stojí komunistické vydavatelství Ženž-minž-pao.

Čínský list Global Times ve svém vydání vyzývá USA k přípravě na vojenský konflikt proti Číně

Ruský portál bfm.ru uporňuje na to, že agentura Reuters ve vztahu k této publikaci poukazuje na skutečnost, že militantní výzva byla zveřejněna týden před mezinárodním soudem v Haagu, ohledně spor mezi Čínou a Filipínami , které tiše posporují Spojenými státy, ohledně sporných územích v Jihočínském moři.

„Washington nasadil dvě skupiny letadlových lodi v Jihočínském moři, a demonstruje sílu, a ukazuje svaly. Jako nejsilnější mocnost, USA očekávají, že Čína podlehne jejich vůli,” napsal v úvodníku Global Times, který byl zveřejněna v Pekingu v čínském a anglickém jazyce.

Noviny přímo vyzývají ke zvýšení schopnosti Číny k vojenskému zadržení strategických protivníků.

„I kdyby se Čína nebyla schopna odolat vojenské síle USA v krátkodobém horizontu, musí být připravena, aby USA zaplatily nepřijatelnou cenu, pokud provedou ofenzivní intervenci ve sporu v Jihočínském moři,” uvedl deník.

„Čína doufá v řešení sporů prostřednictvím vyjednávání, ale měla by být připravena na vojenskou konfrontaci. Jedná se o projev zdravého rozumu v mezinárodních vztazích, ” zdůrazňuje Global Times.

Global Times jsou noviny známé jako nástroj čínských nacionalistických tendencí v politickém vedení země, je po něm velká poptávka v Číně hlavně mezi politickou elitou, i když nezastává oficiální pozici mluvčího ústředního výboru čínské komunistické strany. Jeho úvodníky, zdůrazňuje Reuters, by neměly být považovány za vyjádření oficiálního stanoviska čínské vlády.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru