Erdogan požaduje od EU další 3 miliardy eur

Európska komisia aj napriek nedorozumeniam očakáva, že spolupráca s Tureckom bude pokračovať.

Európska únia podľa slov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nedodržiava svoju časť dohody zameranej na zastavenie toku migrantov do Európy.

V súlade s dosiahnutou dohodou mala totiž EÚ poskytnúť Ankare približne tri miliardy eur, do Turecka však doposiaľ z tejto sumy prišli podľa prezidenta len asi dva milióny.

Erdogan sa takto vyjadril v rozhovore, ktorý odvysielala nemecká televízna stanica ARD. Európsku úniu zároveň vyzval, aby zrušila vízovú povinnosť pre tureckých občanov.

V rozhovore, z ktorého dnes cituje agentúra AP, Erdogan tiež odobril možné obnovenie trestu smrti v Turecku, ktoré tamojšia vláda zvažuje zaviesť v reakcii na nedávny potlačený pokus o štátny prevrat. V právnom štáte totiž podľa jeho slov rozhoduje, čo chcú občania – a tureckí voliči si želajú znova zaviesť trest smrti.

Eurokomisia odmieta Erdoganove obvinenia, že neplní záväzky migračnej dohody

Európska únia si plní záväzky, ktoré dala Turecku v rámci dohody zameranej na zastavenie toku migrantov do Európy. Uviedol to dnes podľa agentúry DPA hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Reagoval tým na obvinenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD tvrdil opak.

“Európska únia rešpektuje svoje záväzky a dohady o opaku nie sú pravdivé,” vyhlásil Schinas. Dodal, že na pomoc utečencom v Turecku už EÚ vyčlenila 740 miliónov eur.

Uviedol tiež, že toto číslo v dohľadnej dobe výrazne porastie, pričom koncom júla by už malo predstavovať 2,1 miliardy eur. Celková finančná čiastka, ktorú sa EÚ v rámci zmienenej dohody zaviazalo poslať do Turecka, predstavuje tri miliardy eur.

Tieto prostriedky sú však podľa Schinasových slov určené “utečencom a hostiteľským komunitám, a nie Turecku a (tamojšej) vláde”.

Európska komisia však podľa hovorcu aj napriek nedorozumeniam očakáva, že spolupráca s Tureckom v rámci migračnej dohody bude pokračovať.

(KPa, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru