Fakta, která musíte vědět o právu Šaría

Čo slovo ”ŠARÍA” vlastne znamená? Doslovný preklad tohto slová znamená “vychodenou cestou k vode”. Šaría by mala dávať veriacemu návod, ako správne žiť podľa Islamu. Zaoberá sa hlavne vzťahom človeka k Allahovi, alebo vzťahu človeka k človeku. Šaría pozná dva typy práv: rodinné právo a trestné právo.

Šaría je zakotvená skoro v každej krajine, kde sú moslimovia vo väčšine. Tieto krajiny síce hovoria o ľudských právach, avšak pre moslimov tento termín znamená niečo iné ako pre západne krajiny. Preto väčšina nasledujúcich faktov v tomto článku, bude pre Európana dosť drastická.

1. Moslim, ktorý sa zriekne svojej islamskej viery, musí byť okamžite zabitý.

2. Trest smrti dostane moslim len za vraždu moslima, nikdy nie za vraždu nemoslima.

3. Ak chce žena dokázať znásilnenie, potrebuje k tomu aspoň štyroch mužských svedkov.

4. Moslim má právo mať 4 manželky, žiadna z nich však nemá právo sa s ním rozviesť.

5. Za homosexualitu je okamžitý trest smrti.

6. Po moslimovi nikdy nemôže dediť nemoslim.

7. Nemoslimovia sa pred zákonom neberú rovnakým spôsobom ako moslimovia.

8. Nemoslim nesmie nikdy vstúpiť do mešity bez povolenia.

9. Nemoslimovia nesmú nadávať moslimom, ani o nich rozprávať hanlivo, takisto ani o islame alebo Allahovi.

10. Svedectvo ženy na súde má polovičnú váhu ako svedectvo muža.

Pár citácií z Koránu pre priblíženie uplatňovania práva Šaría.

Korán o zločincoch(5:38): “Zlodejom a zlodejkám odseknite ruky za odplatu, za to čo spravili. Spravte to ako varovný príklad od Boha! Boh je mocný a múdry.”

Korán o neveracich (5:33­34): “A odmenou pre tých, ktorí viedli vojnu proti Bohu a jeho poslom a šírili na zemi pohoršenie, bude to, že budú zabití alebo ukrižovaní, alebo im budú odseknuté ich pravé ruky a ľavé nohy. Taktiež môžu byť vyhnaní z krajiny. A tým sa dostane hanby na tomto svete, zatiaľčo na onom svete ich očakáva trest neskutočný, okrem tých, ktorí sa obrátia k pokániu ešte skôr, ako nad nimi získate moc. A verte, že Boh je odpúšťajúci, a zľutuje sa.”

Korán (2:193): “A bojujte proti nim, pokiaľ nebude koniec zvádzania od viery a pokiaľ nebude všetko náboženstvo patriť jednému bohu.”

Korán o postavení žien (4:34) : “A tých, ktorých neposlušnosti sa obávate, varujte a vykážte im miesta na spanie, a bite ich!”

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru