EU

EU přitvrzuje a vyhrožuje Švýcarsku, pokud uzavře hranice pro migranty

Evropská unie přitvrdila po nedávném rozhodnutí Velké Británie o odchodu z EU a vyhrožuje Švýcarsku, které v současné době plánuje uzavřít hranice pro žadatele o azyl z blízkého východu, kteří se snaží dostat dále do Evropy, zejména do Německa. Evropská unie po výsledcích referenda, během kterého rozhodli obyvatelé Velké Británie rozhodli těsně o odchodu, nabádá Británii k jednání o vystoupení. Politici z Bruselu navíc začínají přitvrzovat, když Švýcarsku vyhrožují vyloučením z unijního trhu, pokud politici rozhodnou o uzavření hranic pro migranty z blízkého východu.

EU vyhrožuje Švýcarsku vyloučení z unijního trhu, pokud vláda rozhodne o uzavření hranic pro migranty

Jak se domnívají odborníci, Evropská unie tak dává pouze najevo, že se Velká Británie odchodem z EU nezbaví migrantů z blízkého východu a bude se muset přizpůsobit unii, pokud chtějí tamější obchodníci užívat společný Evropský trh. Jednání nebudou jednoduchá, protože volný pohyb občanů EU v současné době hraje větší úlohu vzhledem k blížícím se jednaní o Brexitu, tvrdí Martin Schulz.

Čtěte dále: Juncker: Evropská unie nemůže přijmout miliony uprchlíků

Jak uvedl v jednom ze svých článků deník The Guardian, Evropská unie nebude Velké Británii ustupovat. Švýcarsko již během roku 2014 hlasovalo o omezení příchodu migrantů na území země, což vedlo k zdlouhavým jednáním Bernu s Bruselem.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru