Hofer: Nechci, aby Rakousko opustilo EU

Prezidentský kandidát Slobodnej strany Rakúska Norbert Hofer sa jednoznačne prihlásil k členstvu alpskej republiky v Európskej únii.

Prezidentský kandidát Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer sa jednoznačne prihlásil k členstvu alpskej republiky v Európskej únii.

V rozhovore pre sobotňajšie vydanie mienkotvorného denníka Die Presse, z ktorého dnes médiá priniesli fragmenty, vyhlásil: “Nechcem, aby Rakúsko vystúpilo z Európskej únie, pretože by to bola chyba.” Súčasne dodal, že jeho vyjadrenia o prípadnom referende v krajine o tejto otázke, ak by došlo k vstupu Turecka do spoločenstva alebo nežiaducemu vývoju únie smerom k jej centralizácii, je potrebné vidieť v tomto kontexte.

“Želám si silné Rakúsko v silnej Európskej únii. To je cesta, ktorá je pre mňa optimálna a správna,” zdôraznil muž, ktorého strana úspešne napadla tesné výsledky druhého kola prezidentských volieb. Norbert Hofer sa v rozhovore jasne dištancoval od línie európskej politiky, ktorú reprezentuje francúzsky Národný front Marine Le Penovej, nedávnej hostky jeho strany na stretnutí predstaviteľov podobne orientovaných politických subjektov vo Viedni a jej okolí. Národný front má veľmi kritickú líniu voči EÚ smerujúc výrazne smerom k vystúpeniu z únie. To nie je líniou FPÖ, vyplynulo z jeho slov.

Pohrávanie sa konkurenta v boji o funkciu rakúskeho prezidenta Norberta Hofera s myšlienkami na vystúpenie jeho krajiny z Európskej únie ostro kritizoval v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Österreich niekdajší šéf zelených a nezávislý prezidentský kandidát Alexander Van der Bellen.

Ak FPÖ a pán Hofer fantazírujú o vystúpení Rakúska z Európskej únie, hrajú nebezpečnú hru s ohňom,” vyhlásil víťaz nedávneho druhého kola prezidentských volieb.

Bývalý šéf rakúskych zelených súčasne avizoval, že sa tejto problematike mieni venovať aj v predvolebnej kampani. “Iba číre koketovanie s öxitom už spôsobuje ekonomike škody. FPÖ tak robí už niekoľko rokov, čo je hrubá nedbalosť, ktorá zneisťuje potenciálnych investorov,” konštatoval Van der Bellen.

Pre porušenie princípov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou sa bude súboj oboch spomínaných kandidátov za rovnakých pravidiel na základe rozhodnutia rakúskeho ústavného súdu opakovať, a to 2. októbra.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru