Americké potratové kliniky prodávají dětské mozky v dobrém stavu

Potratová klinika v americkom štáte Texas poskytla mozočky a ďalšie časti telíčok potratených detí pre žiacky letný tábor Univerzity Nového Mexika v Albuquerque.

Vyplýva to zo správy vyšetrovacej komisie amerického kongresu vo Washingtone o potratovom priemysle v USA.

Podľa správy univerzitný personál požiadal o mozgy v dobrom stave kliniku „Southwestern Women’s Options“ so sídlom v Dallase. Komisia je toho názoru, že univerzita a klinika porušili federálny zákon, podľa ktorého je trestným činom dosahovať zisk predajom častí telíčok potratených detí. V liste komisia o výsledkoch informovala generálneho štátneho prokurátora Nového Mexika, Hectora H. Balderasa zo Santa Fe.

V dokumente sa neuvádza, na akú cieľovú skupinu sa letný tábor obracia, no organizácia pre ochranu života „Live Action“ predpokladá, že môže ísť o ponuku zdravotnícko-vedeckého centra univerzity pre žiakov, ktorí sa zaujímajú o prírodovedecké štúdium. K ponuke patril aj rozbor rôznych vzoriek v laboratóriu.

V správe komisie sa uvádzajú podrobnosti o pitevných vzorkách potratených detí. Boli medzi nimi napr. dvojičky so znetvorenými nohami alebo Downovým syndrómom. Komisia sa zaoberá najmä vyšetrovaním obchodov v najväčších potratových klinikách krajiny organizácie Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo). Došla k záveru, že obchod s časťami telíčok nenarodených detí nabral oveľa väčšie rozmery, ako sa predpokladalo. Najmä mozgy, ruky a nohy, ako aj kožné väzivo sú najžiadanejšie, ako oznámila komisia.

Sedem štátov USA dovoľuje potraty až do pôrodu

Planned Parenthood minulý rok kritizovali pre vyjadrenia riaditeľky pre medicínske služby organizácie, Deborah Nucatolovej (Los Angeles). Na videu, ktoré tajne natočili ochrancovia života Centra pre lekársky pokrok vysvetlila, ako Planned Parenthood orgány predáva: „Včera po prvý raz ľudia napríklad žiadali o pľúca,“ povedala. „Najväčší dopyt je po dolnej časti telíčok. Nemám tušenie, čo s tým robia,“ povedala Nucatolová.

Odberatelia – väčšinou výskumné centrá – používajú väzivo na výskum kmeňových buniek. V siedmych z 50 štátov USA sú potraty povolené až do pôrodu. Zvyšné štáty majú obmedzenia od 20. – 28. týždňa tehotenstva až po životaschopnosť plodu mimo tela matky.

Planned Parenthood obvinenia odmieta. Ide vraj iba o darovanie väziva.

Hillary Clintonová: Je to „dobrá vec“

O téme sa diskutuje aj v politike. To, že Planned Parenthood predáva častí telíčok označila Hillary Clintonová nedávno ako „dobrú vec“! Táto prívrženkyňa potratov pokus ochrancov života odňať Planned Parenthood štátne subvencie označila podľa agentúry „LifeNews.com“ ako „kruté“. Vyhlásila, že organizácia je pre mnohé ženy „prvou a poslednou inštanciou lekárskej starostlivosti“.

Organizácia dostáva zo štátneho rozpočtu v prepočte asi 450 miliónov eur ročne. Podľa jej údajov tvoria potraty iba 3 percentá jej služieb. Planned Parenthood pôsobí v oblasti sexuálnej medicíny, gynekológie a plánovania rodičovstva.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru