Německo: Máme tu 500 islamistických hrozeb

Nemecké ministerstvo vnútra v súčasnosti predpokladá, že v krajine je asi 500 hrozieb zo strany islamistov. Okrem toho je ďalších 360 nebezpečných osôb, ktoré sú s nimi v kontakte, ako povedal hovorca ministerstva v pondelok v Berlíne.

Podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) nezávisle na tom rastie počet utečencov, ktorí sú podozriví z teroru, a ktorých vyšetrujú. Bezpečnostné orgány majú 410 poukazov na možných teroristov medzi  utečencami, ako oznámil BKA na otázku novín “Neue Osnabrücker Zeitung” z utorka.

To je zreteľný vzrast – v polovici mája ich bolo ešte 369 od počiatku utečeneckej krízy v minulom roku. V 60 prípadoch začala polícia vyšetrovanie. Aj tu je nárast – pred dvomi mesiacmi to bolo ešte 40 vyšetrovaných prípadov.

BKA varuje: “Vzhľadom na rastúci pohyb prisťahovalectva do Nemecka musíme predpokladať, že medzi utečencami sa môžu nachádzať aj aktívni a bývalí členovia, podporovatelia a sympatizanti teroristických organizácií, alebo islamisticky motivovaní vojnoví zločinci.” Atentáty v Paríži ukázali, že “Islamský štát” (IS) využíva utečencov, aby medzi nimi prepašoval atentátnikov do Európy.

Aj počet islamistických extrémistov, ktorí sa z Nemecka vydali na cestu do Sýrie, aby tam bojovali na strane IS v občianskej vojne, rastie. Podľa BKA odcestovalo teraz do Sýrie 840 osôb – v máji ich bolo 800. Dobrá tretina je opäť naspäť v Nemecku, asi 70 boli podľa vyšetrovateľov vo výcvikových táboroch, alebo sa zúčastnili bojov.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru