Nová vlna násilí v USA? V americkém Dallasu bylo zabito 5 policistů

V USA začala nová vlna protestov kvôli zabitiu Afroameričanov zo strany policajných orgánov. Akcie protestu začali vo štvrtok takmer súčasne vo viacerých mestách USA. Vo Washingtone protestovalo približne 1000 ľudí v blízkosti amerického Kongresu.

Akcie začali kvôli tomu, že v Louisiane v meste Baton Rouge zastrelili dvaja bieli policajti Afroameričana. Video, ktoré sa objavilo na sociálnych sietiach ukazuje, ako polícia zvalila na zem muža, do ktorého vzápätí začal jeden z policajných dôstojníkov strieľať. Akciu policajtov natočili očití svedkovia v aute, o ktorých policajti nevedeli, video si môžete pozrieť tu:

Fox News informoval o demonštráciach v New Yorku. Minnesotea v Louisiane. Protesty v New Yorku sú pokojné, napätie silnie v Minnesote, kde americký policajt krátko po udalostiach v Baton Rouge zastrelil ďalšieho Afroameričana v meste Falcon Heights. Video s protestom vo Falcon Heights si môžete pozrieť tu.

Do protestu voči praktikám americkej polície sa zapojili viacero osobností kultúrneho a politického života v USA, ktorí potvrdili, že od začiatku roku 2016 americkí policajti zastrelili približne 500 Afroameričanov a členov hispánskej komunity. Vyhlásenie výboru, ktoré protesty koordinuje si môžete pozrieť tu:

Včera sa ale začalo v USA pritvrdzovať. V posledných hodinách zverejnil Fox News informácie o tom, že v Dallase dvaja neznámi snajperi spustili paľbu na amerických policajtov. Na následky strelných zranených zomreli piati policajti, a asi 10 bojujú o život na jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa policajtov strelci boli dvaja, jeden zo strelcov sa momentálne skrýva a polícia sa pripravuje k zásahu na jeho elimináciu, druhý zo strelcov zatiaľ uniká.

Streľbu v Dallase a paniku ľudí je vidieť v nasledujúcom videu:

https://www.facebook.com/FoxNews/videos/10154425837131336/

Rád by som okrajovo pripomenul skutočnosť, že Majdan v Kyjeve a v Sýrii sa začínal takisto podobne. Pokojné demonštrácie sa postupne radikalizovali, pomaličky pribúdali mŕtvi na oboch stranách a napätie nakoniec vyústilo do občianskej vojny.

Keďže americkí policajti netrpia sentimentom ľudskosti a neposlúchajú svojích veliteľov tak doslova ako poslúchal Berkut v Kyjeve, ktorý nechal do seba strieľať, v USA môže mŕtvych na oboch stranách pribúdať podstatne rýchlejšie ako v Kyjeve.

Keď porovnáme, akým tempom sa zvyšuje rasové napätie v USA v posledných týždňoch, ukazuje sa že situácia začína byť alarmujúca. Takisto je zaujímavá skutočnosť, že k streľbe voči policajtom prišlo v Dallase (štát Texas), ktorý je známy svojimi odstredivými tendenciami a čoraz silnejšou nechuťou poslúchať Washington. V posledných dňoch som dokonca viackrát zachytil na webe u rôznych autorov a analytikov termín “Texit”. Môže ísť samozrejme o náhodu, uvidíme, ako sa situácia vyvinie v najbližších týždňoch.

A dovolím si svoj článok cynicky zakončiť – ak sa náhodou objaví v uliciach nejakého amerického mesta nejaká ruská politička a bude rozdávať demonštrujúcim Afroameričanom pirohy, určite to bude podobnosť čisto náhodná.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru