Pentagon poskytl Rusku 60 hodin, na dobytí Pobaltí

 

Zástupce pomocníka ministra obrany USA Michael Carpenter přiznal, že ruští vojáci budou potřebovat maximálně 60 hodin na dobytí Tallinna nebo Rigy. Jak informuje The Weekly Standard, úředník souhlasil na zasedání senátního výboru amerického Kongresu pro mezinárodní vztahy s příslušným závěrem obsaženým v únorové zprávě výzkumného ústavu RAND.

Rovněž poznamenal, že Rusko předstihne v případě útoku na pobaltské státy NATO jak časově, tak co do vzdálenosti. Avšak, podle Carpentera, bude tato převaha likvidována koncem roku 2017, kdy se na východním křídle Aliance objeví tanková brigádní bitevní skupina, hlavní taktický vojenský útvar americké armády.

Odborníci z RAND napsali ve své šestnácti stránkové zprávě, že NATO není s to ubránit území nejzranitelnějších členských států paktu. Podle názoru analytiků je to Estonsko a Lotyšsko. Podle jejich mínění se dá rychlé dobytí Pobaltí Ruskem odvrátit s pomocí sedmi brigád, včetně tří těžkých tankových, a letectva.

Předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel v květnu prohlásil, že stupňování sil Aliance na východním křídle souvisí s aktivitami ruské armády. „Kdyby nebylo posílení ruské ofenzívy v Gruzii, na Ukrajině, na Krymu a v Sýrii, nedošlo by ani k reakci za strany NATO,” vysvětlil český generál. Poznamenal rovněž, že východní členské státy Aliance „pociťují hrozbu ruského sebevědomí a agresivity.”

Moskva ale nejednou prohlásila, že pokládá přiblížení vojsk NATO k ruskému území za hrozbu pro svoji bezpečnost.

(IRa, sputniknews.com)

Přejít nahoru